Mobiltelefon garantálja, hogy a malacok ízletes(ebb) sonkát termeljenek, legalábbis Spanyolországban, ahol az Amena mobilszolgáltató és az Univesidad de Extremadura kutatói jóvoltából a sertéseket GPS-modullal ellátott berendezéssel szerelik fel.

A kísérlet alanyai a Pata Negra, azaz a spanyol őshonos fekete körmű sertések, amelyek a világ legfinomabb sonkáját adják - olvasható a Membrana című orosz hírportálon.

Az ízletes sonka a megfelelő táplálkozás, valamint a tartás körülményeinek függvénye, amelyeket adott esetben a készülék kontrollál.  A novemberben startoló kísérlet keretében a malacokat hátizsák viselésére "kötelezik" az alatt a három hónapos periódus alatt, amikor az állatokat a hús megfelelő minősége érdekében kizárólag makkal táplálják.

A hátizsákba helyezett berendezés szabályozza a malacok "lakosztályában" uralkodó hőmérsékletet, a megvilágítást, regisztrálja az állatok szívritmusát, légzését, táplálkozását, minden mozgását. Az adatokból leszűrhető , hogy optimálisak-e a tartás körülményei, s megfelelő lesz-e a hús és a zsír aránya.