A finn mobilgyártó barcelonai konferenciáján új multimédiás készülékkel rukkolt elő, valamint bemutatta első saját fejlesztésű - nyílt forráskódú technológiákon alapuló -, mobiltelefonokra szánt böngészőszoftverét is.

A társaság N92-es jelzésű, jövő év közepén megjelenő készüléke már képes lesz DVB-H szabványt használó digitális tévéadások vételére is. Az új multimédiás készülék automatikusan állítja be az elérhető csatornákat, közel száz megabájtos memóriája pedig külön megvásárolható miniSD memóriakártyával akár 2 gigabájttal is kibővíthető. A gigantikus méretű háttértárra a felhasználó akár félórányi műsort is rögzíthet, vagy az élő adásban tekerhet vissza legfeljebb fél percnyit, ha elmulsztott valamit, vagy esetleg kedvenc mp3 zenéit elraktározhatja a mobilon. A N92-eshez elektronikus tévéújság-szolgáltatást is indítanak majd, amely jelzi, ha éppen kezdődik a telefon használójának kedvenc műsora.

A tévés mobil viszonylag nehéz - tömege közel kétszáz gramm -, de nagy, 2,8 coll átmérőjű képernyővel rendelkezik, amely a használat módjának megfelelően többféleképpen is kihajtható. A telefon a hagyományos és 3G-s mobilhálózatokon egyaránt működőképes, de Wi-Fi internetelérési pontok közelében is lehet vele a világhálóra kapcsolódni. A készülék FM-rádióval és 2 megapixeles integrált digitális kamerával rendelkezik, amellyel videót is lehet rögzíteni, s a PC-hez csatlakoztatva a pendrive-okhoz hasonlóan meghajtóként viselkedik. Összetett funkcióinak megfelelően az N92-es nagy kapacitású akkumulátorral kerül majd a boltokba - mely akár négy órás folyamatos tévézést biztosít -, bruttó ára 600 euró (150 ezer forint) körüli lesz.

Nokia böngésző az új mobilon

Kompakt multimédia-telefonnak szánja a gyártó a kettéhajtható kivitelben készülő N71-es mobilt. A jövő év elején 400 euró (100 ezer forint) körüli áron boltokba kerülő 3G-s készüléket nagy felbontású, jó képminőségű kijelzővel szerelik fel, memóriája szintén miniSD-kártyával bővíthető, ám fent bemutatott társával ellentétben nem támogatja a Wi-Fi-t. Az N71-es mobil számos formátumú zenefájllal (pl. MP3, AAC, WMA) elboldogul, s egy adapter segítségével hifi-eszközök, vagy hagyományos fejhallgatók is csatlakoztathatók hozzá, s ezen a készüléken debütál majd a Nokia saját fejlesztésű böngészője.

A Nokia Web Browser névre keresztelt alkalmazás a gyártó újonnan megjelenő okostelefonjain lesz megtalálható, mely az Apple gépeken megtalálható Safari böngészővel azonos szoftveres megoldáson nyugszik. A szoftver legfontosabb újdonsága, hogy lehetővé teszi a PC-kre, s nem mobil eszközkre optimalizált weboldalak viszonylag kényelmes megtekintését: az iránygombok lenyomásakor a kijelzőn apró térkép jelenik meg, amelyen a felhasználó megtekintheti, hogy az épp böngészett "óriás" weblap mely részén tartózkodnak. Emellett a program kezelni
tudja a friss hírek, blogbejegyzések gyors elérését biztosító RSS-hírcsatornákat is.

Három megapixel, drót nélküli adatcsere

A társaság új, szétcsúsztatható kivitelű okostelefonja, az N80-as egy univerzális készüléknek ígérkezik: a világszerte működő GSM és 3G mobilhálózatok mindegyikén működőképes lesz, valamint Wi-Fi hotspotokra is tud kapcsolódni - ígéri a gyártó.  Ebbe a készülékbe már 3 megapixeles digitális kamera kerül, szintén egyszerűen csatlakoztatható a számítógép USB-portjához, memóriája pedig két társához hasonlóan bővíthető.

Forrás: [origo]

Nokia N92: tévézéshez optimalizálva


Legfontosabb újdonságának azonban az számít, hogy az eszköz támogatja az UPnP (Universal Plug & Play) technológiát. Ennek lényege, hogy a vele kompatibilis eszközök - például tévék, PC-k vagy nyomtatók - egyszerűen, vezetékek nélkül képesek felismerni egymást: egy UPnP-tévé közelében egy hasonló paraméterű mobil például felkínálja a memóriájában lévő képek, videók megjelenítését a televízión. A Nokia N80-ason szintén megtalálható lesz az új böngésző jövő év eleji megjelenésekor, ára 500 euró (125 ezer forint) körüli lesz.

A barcelonai eseményen a Nokia első embere, Jorma Ollila bejelentette, a cég nyílt forráskódú projekteket támogató internetes oldalt indít. Az elnök-vezérigazgató kifejtette, a Nokia jövőre megjelenő készülékeinek fele már harmadik generációs készülék lesz, s 2006-ban várhatóan 100 millió, azaz kétszer annyi multimédiás -  többek közt fényképezésre, valamint zene- és videolejátszásra is alkalmas - mobiltelefont adnak majd el, mint idén.