A Telekom Austria megszünteti 2006-tól a táviratfeladás lehetőségét: érvelésük szerint az e-mailek és az sms kiütötte nyergéből a hajdan népszerű telegramot.

Jövő év január 1-jétől megszűnik a táviratfeladás lehetősége Ausztriában, miután a Telekom Austria (TA) megszünteti a távirat-felvételi szolgáltatást a határokon belüli címekre is. Az első táviratot még 1847-ben adták fel az alpesi országban, ahol 1913-ig már 23 millióra növekedett az évente feladott telegramok száma. A telefon, a rádió és a telex terjedése némileg csökkentette a táviratküldés népszerűségét, amely aztán ismét növekedett.

Az utóbbi években azonban az e-mailek és az sms-ek térhódítása olyannyira erős volt, hogy manapság havonta már kevesebb, mint 10 ezer táviratot adnak fel Ausztriában. A TA - más európai Telekom-cégekhez hasonlóan - 2001-ben már beszüntette a külföldi címekre feladott táviratok kézbesítését, 2003-tól pedig a hagyományos levelekkel azonos módon kézbesítette már a belföldi táviratokat is.

Drága mulatság

A táviratok közül az utóbbi időben az üdvözlő jellegűek maradtak viszonylag népszerűek, azonban a táviratfeladás ausztriai költsége jóval magasabb az e-mail ingyenességénél vagy az sms díjszabásánál. Egy átlagos távirat ma 5 euróba kerül az alpesi országban, az üdvözlő táviratok díja átlag 6,30 euró (kb. 1600 Ft), a zenés táviratoké pedig 10 euró (2500 Ft) fölött van.

Az osztrák tömegtájékoztatás emlékeztetett arra, hogy Nagy-Britanniában egy magáncég vette át a British Telekomtól a távirat-kézbesítési szolgáltatást szavanként 1,41 eurónak megfelelő díjszabással. Ausztráliában is hasonló átalakulás jellemzi a táviratok piacát, az ottani kézbesítői cég több mint 12 eurót (3000 Ft) kér egy táviratért, plusz szavanként 0,74 eurót (185 Ft).

Hazánkban a levéltávirat első oldala 880, a többi 140 forintba kerül. A posta honlapján található árjegyzék szerint a dísz- és a gyásztáviratok felára 90 és 320 forint között van. Lehetőség van arra is, hogy távközlési eszközre (faxra) kézbesítsék a postahivatalban feladott táviratot; ennek díja 320 forint az első, 140 forint a többi oldal esetében. A sürgős táviratokat a Posta 4 órán belül kézbesíti és 240 forintot kér érte, a hétvégén kivitt telegramért azonban már 1280-at.

Nálunk egyelőre marad

Magyarországon egyelőre nincs napirenden a táviratfeladás lehetőségének megszüntetése - tájékoztatta lapunkat Tomecskó Tamás, a Magyar Posta sajtószóvivője. Ugyanakkor jelezte: hazánk sem kivétel a táviratforgalom általános csökkenése alól. Míg a posta 1992-ben közel 8 millió táviratot kézbesített, tavaly már csak 440 ezret (2001-ben pedig csak 360 ezer darabot). Ehhez képest - a Nemzeti Hírközlési Hatóság statisztikája szerint - csak sms-ből naponta 3-4 millió jön-megy az éterben.

Tomecskó elmondta azt is, hogy nem csak a távirat-, hanem a levélforgalmon is érződik az internet térhódítása. Noha maga a levélforgalom az utóbbi években nő, a magánszemélyek közti levelezés és a képeslapküldés drámaian csökken. A posta szóvivője szerint is az sms és az e-mail vette át az emberek közti kommunikációban a vezető szerepet. Ezt támasztja alá az is, hogy húsvétkor a mobilszolgáltatók közlése szerint rendre 30-70 százalékkal megnő az sms-küldési kedv.

[origo] - MTI