Több mint félmillió dolláros büntetést hajtana be az Amerikai Mozkókép Szövetség egy 67 éves férfin, mert az unokája négy filmet töltött le egy fájlcserélőn keresztül.

A Milwaukee városában élő Fred Lawrence ellen kedden nyújtotta be keresetét a Hollywood-i stúdiók érdekeit képviselő MPAA - adta hírül a Milwaukee Journal Sentinel. A 67 éves férfit 600 ezer dollár megfizetésére kötelezné a szövetség, mert unokája négy filmet (köztük a nálunk is bemutatott Én, a robot, illetve a Hihetetlen család című alkotásokat) töltött le az iMesh fájlcserélőn keresztül.

Példát akarnak statuálni

A nagypapa márciusban már kapott egy négyezer dolláros csekket az ügy miatt, akkor azonban sokallta a büntetést, és mivel nem volt ennyi pénze, nem is fizetett. Mint azt Lawrence a helyi lapnak elmondta, "meglehetősen naivan" állt hozzá az ügyhöz, és nem gondolta, hogy az eddig fajulhat. A 12 éves unoka ugyanis merő kíváncsiságból töltötte le a filmeket, amelyek közül három egyébként DVD-n is megvan a családnak, és a fájlokat a letöltés után le is törölték a gépről.

Az MPAA azonban nem vette figyelembe az enyhítő körülményeket, és az első felszólítás után a lehető legmagasabb - filmenként 150 ezer dolláros - büntetésre emelte a tétet. A szervezet képviselője, Kori Bernards elmondta: ugyan ők is tudják, hogy az eljárás nem vet jó fényt a mozgókép szövetségre, de meg akarják érttetni az emberekkel, hogy "a filmekkel való kalózkodás következményekkel jár". A filmstúdiók szövetsége különösen azt nehezményezte az üggyel kapcsolatban, hogy a fájlcserélőről való letöltéssel a fiatal fiú egyben több ezer felhasználó számára tette elérhetővé a szerzői jogi védettséget élvező filmfájlokat.

Agresszív fellépés

A MPAA az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetségével, a RIAA-val együtt indított elszánt hadjáratot az illegális letöltések visszaszorítására az Egyesült Államokban. A két szervezet a fájlcserélő rendszerek üzemeltetői mellett tucatjával indít pereket az egyszeri felhasználók ellen is. Míg a hanglemezkiadók csak azokat büntetik, akik nagy mennyiségben töltenek le zenéket, a filmstúdióknak már egy-két letöltés is elég a több ezer dolláros büntetések kezdeményezéséhez.

Az MPAA azzel érvel az agresszív büntetőhadjárat mellett, hogy a filmkalózok évente 5,4 milliárd dolláros kárt okoznak a stúdióknak. Az amerikai civil jogvédők beszámolói szerint az ügyeket vagy peren kívüli egyezséggel oldják meg, vagy hihetetlenül elhúzódnak, mivel a bíróság nem tud mit kezdeni a folyamatban lévő több száz eljárással - írja a Milwaukee-i napilap.

Nincs valódi bűnös

Ha a letöltést végző személy kiskorú, általában azt fogják perbe, akinek a szolgáltató az internet-előfizetést számlázza, a szülők pedig több esetben azzal úszták meg az egész életre szóló eladósodást, hogy gyerekre hárították át a felelősséget. Az unokája miatt bajba került Fred Lawrence is hangsúlyozta, hogy nem ő követte el a jogsértést, és semmi szín alatt nem tenne ilyet: az egész csak unokája "ártatlan hibájából" történt. "Én nem is nagyon nézek filmeket" - tette hozzá az öreg, akinek valószínűleg hosszadalmas jogi procedúrával kell szembenéznie.