A szigorú kínai szabályozásból kimaradt az sms-ben küldött, üzleti célú hirdetések kordában tartása. A tartalmában és mennyiségében egyaránt burjánzó mobilspamek hamis pénzt és műkitüntetést is kínálnak megvételre.

A kínai hatóságok hadat üzentek az olyan nemkívánatos mobilposta ellen, amelyekben szinte mindent ajánlanak - a hamis kitüntetésektől a szexuális szolgáltatásokon át a bérgyilkosig. Ezt a fajta reklámot kínai kormánytisztviselők szerint az tette lehetővé, hogy azok a törvények, amelyek szabályozzák a zsebtelefon használatát, nem térnek ki az sms-szolgáltatókra, akik hatalmas hasznot húznak az üzenetküldésből - jelentette a Hina horvát hírügynökség.

A jelentés a következő sms-ben továbbított üzenetet idézi példaként: "Cégünk hamis igazolványokat, diplomákat, lopott autókat, tűzfegyvereket, hamis pénzt, drogot és magánnyomozót kínál." A pekingi kormányzat már tavaly hadat üzent az interneten terjesztett pornográfia és más zavart keltő szövegek, valamint az elektronikus postán érkező levélszemét ellen.

Az emberi jogokért küzdő szervezetek azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a kínai hatóságok az ilyen jelenségekre hivatkozva egyben fellépnek azok ellen is, akik a kormányt bíráló politikai üzeneteket terjesztenek az interneten. Az újabb kampány az sms-szemét ellen irányul. A belügyminisztérium szóvivője kijelentette, hogy "az illegális rövid üzenetek a társadalmi rendet veszélyeztető kórokozókat hordoznak." Ez a megfogalmazás arra utal, hogy az új kampánytól sem teljesen idegenek a politikai megfontolások.