A Grokster, az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb - törvénytelenül működő - peer-to-peer fájlcserélő rendszere megállapodást kötött a Metro-Goldwyn-Mayer Studióval, melynek értelmében beszünteti tevékenységét.

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának korábbi határozata alapján azok a fájlcserélő rendszereket használó személyek és cégek, melyek szerzői jogsértő magatartásra bátorítják a felhasználókat szolgáltatásaik használatával, felelősségre vonhatók a felhasználók magatartásáért. A döntés meghozatala után a Legfelsőbb Bíróság visszaküldte az ügyet végső jóváhagyásra a Kaliforniai Központi Kerületi Bíróságnak. A Grokster a pereskedés folytatása helyett megállapodott a filmstúdióval, hogy azonnali hatállyal beszünteti működését.

A Grokster elleni ítélet még a nyár elején született, ám a vállalat vezetése bízott abban, hogy legalizálhatja tevékenységét. A Grokstert ugyanis felvásárolta a Mashboxx - mely mögött a Sony-BMG áll -, azzal a szándékkal, hogy legális - fizetős - zeneletöltési szolgáltatást indítson. Ettől függetlenül a hanglemezkiadók szövetsége, a RIAA még szeptemberben figyelmeztette a szolgáltatókat: vagy felhagynak tevékenységükkel, vagy szembe kell nézniük a jogi következményekkel.

Bezárásdömping

A RIAA ősz eleji ultimátuma nem volt hatástalan: az eDonkey és a WinMX már felhagyott az ingyenes fájlcserélő szoftverek terjesztésével. Noha a mai fájlcserélők központi szerver nélkül működnek - tehát nincs mit lefoglalni vagy leleplezni -, a cserebere azonban a programok segítségével zajlik, így azok fejlesztői és terjesztői elleni fellépés hatásos lehet.

Egyes vélekedések szerint a felhasználók közti fájlcserélés sárkányhoz hasonlatos: ha egy fejét levágják (azaz valahogy ellehetetlenítik a működését), nő helyette három másik. Mindig lesznek olyan fejlesztők, akik ingyen közzéteszik szoftverüket, melynek segítségével tovább lehet folytatni a zenék, videók megosztását, cseréjét. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az egyik első legnépszerűbb fájlcserélő szolgáltatás, a Napster - valamennyi per precedensszolgáltatása - ugyan legális formában tovább működhetett, ám azóta sem hallani arról, hogy rentábilis lett-e a szolgáltatás úgy, hogy felhasználói zömét elvesztette. A Napster ugyanis - akárcsak a jövőben a Grokster utódszervezete a Mashboxx - már pénzért kínálja a zenéket.