Újabb büntetőhadjáratba kezdett a zeneipar

2005.11.16. 14:39

Több mint kétezer új pert indított kedden a legnagyobb zeneipari lobbiszervezet az illegális zeneletöltések visszaszorítására, mivel elsősorban a fájlcserélőket hibáztatják a hanglemezeladások visszaeséséért.

Öt új országgal bővült a zeneipar büntetőakcióinak helyszíne, és az IFPI (International Federation for the Phonographic Industry) első ízben citál bíróság elé Dél-Amerikában élő internetezőket is. A hanglemezkiadók legnagyobb nemzetközi szervezete kedden jelentette be, hogy 2100 új eljárást indított meg zenekalózok ellen többek között az eddig érintetlen területnek számító Svédországban, Svájcban, Argentínában, valamint Hongkongban és Szingapúron is - adta hírül a Reuters.

"Aki az eddigi kampányaink után is azt hiszi, hogy büntetlenül lophatja a zenét az interneten, annak olyan lassú az észjárása, mint egy dinoszauruszé" - fejtette ki véleményét a hírügynökségnek az IFPI vezetője, John Kennedy. A szervezet akciói elsősorban azok ellen irányulnak, akik feltöltik a zeneszámokat a fájlcserélő rendszerekre: a mostaniakkal együtt eddig összesen 3600 pert indítottak a világ 17 országában. A kiszabott büntetések legtöbbje huszonéves fiatal férfiakat sújtott, akik háromezer dollár körüli (vagyis körülbelül hatszázezer forintos) bírsággal úszták meg a dolgot.

Az IFPI adatai szerint az argentin netezők negyven százaléka tölt le rendszeresen zenéket az internetről, Svédországban pedig körülbelül egymillióan használnak fájlcserélőket. A skandináv országban 15, Szingapúron 33, Hongkongban pedig 22 eljárás indult kedden. A közelmúlt legsúlyosabb ítéletét egy hongkongi férfire szabták ki, aki november elején három hónapos börtönbüntetést kapott három film fájlcserélőre való feltöltéséért. A zeneipari szervezet az elrettentő akciókkal párhuzamosan a legális online zeneboltokat, így az iTunes-t és a Napstert is népszerűsíti. Az idei év első felében a legális zeneletöltések száma megtriplázódott, és a netes áruházak által generált forgalom a zeneipar bevételeinek 6 százalékát tette ki.

KAPCSOLÓDÓ CIKK