Nagy Testvér-díjat kaphat az ASVA és a Google

2005.11.21. 14:53

Egyelőre ugyan még késik a közönségszavazás elindítása, de a Nagy Testvér-díj jelöltjeit már ismerni lehet: többek közt a filmek szerzői jogait védő ASVA is a nomináltak közt van.

2001 óta adják át hazánkban is a Nagy Testvér-díjakat. A Privacy International által alapított, kétes értékű elismerés magyarországi átadását a Technika az Emberért Alapítvány szervezi. Az internetes jelölés és a közönségdíj szintén online megszavazása mellett évről évre egy ötfős zsűri dönt arról, hogy a jelöltek közül mely magánszemély vagy szervezet kapja a mindig változó kinézetű citromdíjat. Jelölni lehetett bárkit és bármit, aki az állampolgárok háborítatlan magánélethez való jogát megsértette.

Idén a jelöltek közt szerepel a Google levelezőszolgáltatása, mely ígérete szerint soha nem szünteti meg a felhasználók által nyitott postafiókot, így az ott tárolt (3 gigabájtnyi rendelkezésre álló tárterületen elmenthető, jelentős számú) magánlevél birtokába jut a keresője révén népszerű üzemeltető. Szintén jelölték az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítványt (ASVA), mivel álláspontja szerint nem menekülhet senki, aki jogellenesen tölt le anyagokat az internetről (megfogalmazása szerint: "klikkelni tudsz, elbújni nem"). Szintén jelölték a Pannon GSM-et flottaszolgáltatása miatt, melyben a munkáltatók a dolgozók céges telefonjainak segítségével pontos információt kaphatnak a beosztottak hollétéről. Ezt az információt a Pannon a cellainformációk segítségével adja meg az előfizető főnököknek úgy, hogy a dolgozókat a lekérdezésekről nem tájékoztatják automatikusan.

Futottak még

A jelöltek közt szerepelnek Gyurcsány Ferenc kampánytelefonos megkeresései, továbbá a BKV egyes buszainak bekamerázása miatt. Lamperth Mónikát a vagyonőri törvény megalkotása miatt (mely kétszer is elbukott az alkotmánybíróság előtt), több fővárosi kerületet, egy pécsi kollégium-szállót, a Hotel Ligetet és a budapesti Sportuszodát kamerák kihelyezése okán jelölték. Az EDP Land Kft. pedig azért, mert a társaságnál monitorozzák a dolgozók e-mail-üzeneteit. Négy hazai minisztérium vezetőjét (kül-, bel-, igazság- és európai integrációs) nominálták a biometrikus azonosítók bevezetése melletti kiállásukért, Bak Sándorné, Erzsébetet egy budapesti kórház "levélbontogatóját", valamint a Lidl áruházláncot, elhíresült fejpántos akciójáért.

Valamennyi jelölt elvileg esélyes a közönségdíjra, ám szavazni egy technikai baki miatt egyelőre még nem lehet. Mint Beck Tamás, a Nagy Testvér-díj egyik szervezője érdeklődésünkre elmondta: egy olyan hardverhiba történt, amit nehezen tudnak orvosolni. Noha az internetes szavazást november 17-től hirdették meg, az még mindig nem működik: Beck tájékoztatása szerint ezen a héten tudják elindítani a szavazást, a díjátadást pedig a meghirdetett november 24-ről áthelyezik december elejére. Beck jelezte: fontosnak tartják az internetezők véleményének megismerését, mivel az embereknek ez a szavazás jelenti a közvetlen kapcsolatot a díjjal.

Sok a jelölt

Idén meglepően sok jelölés érkezett az előző évek tapasztalataihoz képest. Míg tavaly körülbelül féltucat jelölt maradt "versenyben", idén 17 nominált közül választhatnak majd az internetezők. Beck elmondta: az anonim szavazáson még ennél is több jelölt volt, ám szűrniük kellett: volt olyan hivatal, melyet a jelölő túlságosan elnagyolt indoklása ("mindent tudnak rólunk") miatt húztak ki, volt, amelyről bebizonyosodott, hogy a kameraüzemeltetés a privacy tiszteletben tartásával történik.

Törvényesen válasz nélkül

Noha a zsűri minden alkalommal megkeresi a közönség által jelölt szervezeteket és magánszemélyeket, hogy saját álláspontjukat ismertethessék, sokan nem élnek a válaszadás lehetőségével. Így - noha elvileg magyarázatot adhatnának a zsűri szerint is a magánélet sértetlenségét veszélyeztető tevékenységükre - végül bent maradnak a jelöltek közt. A díj szervezői évről évre elmondják azt is: a Nagy Testvér-díj elnyerése önmagában nem arra utal, hogy törvénytelenség történt, hanem arra, hogy megsértették az emberek privát szféráját.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK