Budapesti és Pest megyei vállalkozásokat ellenőrizne a BSA. Mint írják: ha a vállalkozások vezetői nem működnek együtt, a látogatásnak "kellemetlen utóhatásai is lehetnek".

Több száz budapesti és Pest megyei kis- és középvállalatot látogatnak meg az üzleti szoftverszövetség (Business Software Alliance - BSA) munkatársai az elkövetkező hetekben. A NagyvizIT elnevezésű program célja, hogy segítséget nyújtson cégeknek szoftverállományuk felmérésében, az esetleges illegális szoftverek felderítésében, valamint jogi és szakmai tanácsokat adjon szoftvergazdálkodásuk kialakításához.

Az elmúlt időszakban több ezer levelet küldött ki a BSA fővárosi és környéki települések vállalkozásainak, melyekben a jövendő látogatással kapcsolatos információk voltak olvashatók. A végül több százra szűkített körbe került cégekhez ténylegesen ki is megy a BSA egyik munkatársa.

Nem kötelező, de erősen ajánlott

Noha a cégek nem lennének kötelesek fogadni az egyesület munkatársát, a sajtóközlemény szerint nem tanácsos elutasítani a felajánlott szívélyes segítséget. Mint írják: "ha a BSA szakértője szándékos és komoly szabálytalanságokat fedez fel, és a vállalat vezetősége nem mutat együttműködési szándékot, a NagyvizIT látogatásnak kellemetlen utóhatásai is lehetnek".

Korábban a BSA sajtótájékoztatóján ugyan tételesen nem hangzott el, milyen típusú vállalkozásokat érint a mostani ellenőrzés,  sejteni lehet, hogy a szoftverszövetséghez nemrég csatlakozott Graphisoft szoftvereit használó tervező- és építészeti irodák kerülnek reflektorfénybe.

Ellenőrző ellenőr

Simonkovics Sándor, a BSA Magyarország elnöke korábban elmondta: noha nem szeretnék erőltetni a látogatást, a fogadókészséget nem tanúsító vállalkozásoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a szoftver tulajdonosa a licencszerződés szerinti felhasználást ellenőrizheti - a BSA pedig több szoftverfejlesztő cég képviseletében jár el.