A filmipar kibékült a BitTorrent fájlcserélővel

2005.11.23. 13:25

A BitTorrent központi keresőoldalával ezentúl nem lehet mozifilmek után kutakodni, ami visszaszoríthatja a kalózkodást, és hozzájárulhat az eddig üldözött fájlcserélőtechnológia kereskedelmi felhasználásához is.

Bram Cohen, a legnépszerűbb internetes fájlcserélő-technológia, a BitTorrent alkotója kibékült az amerikai mozgóképszövetséggel, adta hírül a Financial Times. Megállapodásuk értelmében az amerikai programozó által üzemeltetett BitTorrent.com a továbbiakban nem teszi elérhetővé a netezők által megosztott mozifilmekre mutató hivatkozásokat. Az illegális filmletöltés lehetősége ezzel azonban nem szűnik meg: a BitTorrent.com népszerű forrás ugyan a technológia felhasználói számára, de nem ez az egyetlen. A BitTorrent technológia ugyanis úgy teszi elérhetővé a felhasználók gépein található állományokat, hogy ahhoz nem szükséges központi szerver, mindössze az adatforgalmat összefogó torrent-fájlokat kell feltölteni egy internetes tárhelyre.

A BitTorrent.com-hoz hasonló keresőoldalak csupán ezeket a fájlokat regisztrálják, és így hozzák össze az adatcserében résztvevő felhasználókat. Ilyen oldalak tucatjai találhatók az interneten, és felhasználók százezrei használják őket: Bram Cohen becslése szerint az internet adatforgalmának egyharmadát a bittorrentes le- és feltöltések teszik ki, ami annak is köszönhető, hogy a technológia elsősorban nagy fájlok megosztásához használható.

Fontos eszköz lehetne

Az amerikai programozó elsősorban ingyenes szoftverek (például Linux-disztribúciók) terjesztésének megkönnyítésére fejlesztette ki a technológiát, amelyre azonban gyorsan rákaptak a film- és zeneletöltők is. Cohen mindeddig nem szűrte saját keresőoldalának tartalmát, és mostani megállapodás nem is azért jelentős, mert nagyban visszaszorítja majd az illegális letöltéseket. Az egyezménynek inkább abban lehet szerepe, hogy a filmipar is elfogadja az eddig halálos ellenségként kezelt technológiát, és a közeljövőben akár jogtiszta kereskedelmi szolgáltatások működtetéséhez is felhasználhatja azt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK