Többek között Eminem, Madonna és Kylie Minogue neve sem ad majd vissza találatot a Kazaa-n, ha érvénybe lép a fájlcserélőt érintő korlátozás, amellyel a zeneipar kiadványait szeretné megvédeni az illegális másolástól.

A Kazaa-t üzemeltető ausztrál Sharman Networks-öt arra kötelezte az ügyében eljáró bíróság, hogy a zeneipar által kért keresőszavakat - elsősorban előadók neveit és számcímeket - tegye elérhetetlenné a rendszerben, hogy a felhasználók ne tudjanak a jogvédett kiadványokra rákeresni. A döntés a zenekiadók javára szeptemberben hozott ítélet eredményeként született, amely a fájlcserélő működtetőit tette felelőssé a felhasználók által elkövetett jogsértésekért.

A Kazaa-nak december ötödikéig kell új szoftvert megjelentetnie szolgáltatásához, amely már tartalmazza a keresőszó-korlátozást, és a bíróság döntésének értelmében a felhasználókat is fel kell szólítaniuk ennek használatára. A hanglemezkiadók kéthetente frissíthetik a tiltólistát, és a fájlcserélőnek 48 órán belül érvénybe kell léptetnie a változtatásokat. Az első körben valószínűleg háromezer keresőszó kerül majd indexre, bár a zeneipar tízezer kifejezés letiltását szeretné elérni a Kazaa-n.

A Kazaa okosabb szűrést akart

A fájlcserélő üzemeltetői szerették volna elérni, hogy a ne az mp3-fájlok címkéiben szereplő adatokra vonatkozó keresések tiltásával blokkolják a jogvédett tartalmakhoz való hozzáférést, hanem egy intelligensebb technológiával, amely magát a zenét azonosítja. Az Audible Magic "audio-ujjlenyomatokat" nyilvántartó rendszerének hatékonyságát azonban a lemezkiadók vitatják, és a Kazaa-nak több hónap kellett volna bevezetéséhez. A fájlcserélő elleni per következő fordulójára februárban kerül majd sor.