Letölthető az okosabb Firefox böngésző

2005.11.30. 10:10

Látványos új funkciók is kerültek a Mozilla Alapítvány ingyenes böngészőjének 1.5-ös verziójába. A kedd éjjel megjelent szoftver többek közt gyorsabb működést, hatékonyabb reklámblokkolást, és automata frissítést kínál.

Ősszel bemutatott tesztverziói után kedd éjjel óta letölthető Firefox böngésző 1.5-ös verziójának végleges verziója, amely stabilabb működést ígér a nem végleges változatoknál.  Az Internet Explorer legfőbb vetélytársának tartott alternatív browser legutóbb a Windows mellett egyéb operációs rendszerekre (Linux, Mac OS X) is elérhető, 1.0-s verziójának tavaly novemberi premierje óta a mostani változat tartalmazza a legtöbb újdonságot. Az új Firefoxnak eredetileg még nyáron meg kellett volna jelennie, s egyelőre még magyarított verziója sem érhető el.

Gyorsabb, kényelmesebb

A böngésző honlapján olvasható fejlesztési napló szerint a Firefox 1.5 gyorsabban működik és biztonságosabb elődeinél. A sebességnövekedés különösen az oldalak közti ugrásra szolgáló Előre és Vissza gombok használatakor szembetűnő. Fontos újítás, hogy az új böngészőt már automata frissítési képességgel is ellátták, ezért elviekben a későbbiekben már nem kell manuálisan letöltenie a felhasználóknak, ezt a program magától elvégzi majd.

A leglátványosabb kényelmi újítása a szoftvernek, hogy a különböző weboldalaknak megnyitott böngészőlapok sorrendjét az egérrel szabadon meg lehet változtatni, ez a korábbi verziókban nem volt lehetséges. Különösen több ember által használt PC-k esetében lehet hasznos az alkalmazás egyik új menüpontja (Clear private data), amely egyetlen kattintással elvégzi a böngészés során elmentett összes személyes információt a számítógépről. A fejlesztők az 1.5-ös verzióban emellett a beállítások (Options) menüpontot is áttekinthetőbbé, logikusabb felépítésűvé tették, s a program egyes új webes szabványokkal is kompatibilis. Az új Firefoxba emellett egy olyan varázslót is beépítettek, amellyel a felhasználók elküldhetik a fejlesztőknek azoknak a weboldalaknak a címét, amelyeket a böngésző problémásan jelenít meg, így a következő verziók fejlesztésénél az így nyert tapasztalatokat is felhasználják.

Forrás: [origo]

Egyre terjed

Felmérések szerint a Firefoxot világszerte az internetezők 11,5 százaléka használja. A cég szerint a legtöbben a Windowsok részét képező Internet Explorerről (IE) váltanak az alternatív browserre, a Microsoft termékéből ugyanis rég jelent meg új funkciókat tartalmazó verzió. Felhasználói táborának növelését főleg az IE rovására érte el a Firefox: az IE részaránya 1,2 százalékkal, 85,5 százalékra esett vissza tavasz óta.

A nyílt forráskódú böngésző elterjedtségének aránya az egyes piacokon más és más: míg az Egyesült Államokban az internetezők 14,1 százaléka használja, addig az Egyesült Királyságban 5 százaléknál is kevesebben. Az egyes elemzők adatai más és más részesedést mutatnak, és az eltérő auditálási módszerek miatt nincs egységes álláspont arról, hogy mennyi lehet a nyílt forráskódú böngésző felhasználóinak száma. A francia XiTi tavaszi felmérése szerint hazánkban nagyon elterjedt a Firefox, mivel minden ötödik európai felhasználója magyar.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK