Januártól törli letöltőszervereiről az Apple számítógépekhez kiadott Internet Explorer (IE) böngészőt a Microsoft. A cég azt javasolja a felhasználóknak, Mac számítógépen használják a Safari böngészőt.

A redmondi székhelyű szoftvergyártó eddig sem kényeztette túlságosan a Macintosh számítógépek tulajdonosait böngészőjének verzióival: míg a windowsos változat már évek 6-os verziószámnál tart - s jövőre jelenik meg 7-es verziója -, addig Macre az Internet Explorer 5 jelent meg utoljára, három évvel ezelőtt.

A Microsoft döntése nem volt váratlan, a társaság ugyanis már 2003 nyarán bejelentette, hogy nem ad ki új verziókat Mac számítógépekhez az Internet Explorerből. A vállalat tájékoztatása szerint december 31-étől nem nyújt terméktámogatást az Apple gépeken használatos Internet Explorerhez, egy hónappal később pedig letöltőszervereiről sem lesz letölthető a szoftver.

A Microsoft azt javasolja a Mac-használóknak, hogy használjanak az IE helyett egy újabb böngészőt, például az Apple saját fejlesztésű Safari browserét. Bár az Apple gépeken használatos Mac OS X operációs rendszerhez letölthető még az ingyenes Firefox vagy Opera böngésző is, kifejezetten Internet Explorerre optimalizált weboldalak felkeresése a felhasználók számára gondot okozhat. Egy brit cég felmérés szerint például tíz helyi weboldalból egynek a tartalma nem jelenik meg helyesen, ha az internetező az alternatív böngészők valamelyikével keresi fel az oldalt.