Az idei lesz a Pentium utolsó karácsonya

2005.12.22. 13:58

Januárban a mobil, 2006 közepén pedig az asztali gépekhez tervezett lapkák új sorozatát mutatja be az Intel, ezzel a Pentium név fokozatosan eltűnik a piacról.

A notebookokhoz gyártott Pentium M sorozatot év elején váltják le a Yonah processzorok, amelyekből egy- és kétmagos változat is készül majd Solo illetve Duo néven. A megújult chipsettel szerelt gépeket a Las Vegas-i Consumer Electronic Show-n (CES) mutatja majd be az Intel, és pár héttel később kerülhetnek boltokba. Ezzel a vállalat történetében meghatározó márkanév tűnik el, az Intel ugyanis a Pentium M sorozat révén vetette meg lábát a mobileszközökhöz gyártott processzorok piacán. A jövő év közepén hasonló ütemben váltják majd le az asztali gépekhet gyártott Pentium-processzorokat a Conroe néven fejlesztett chipek.

A Cnet információ szerint az első Yonah-processzorok a 1,06-2,16 gigahertzes sebességtartományban működnek majd, és jelenlegi gyakorlatnak megfelelően széles választékban készülnek majd. Egyes modellek képesek lesznek a virtualizációra, vagyis arra, hogy a számítógép különböző részegységeit különálló egységként kezeljék az egyes feladatok elvégzéséhez, az XD (execute/disable) technológiával ellátott lapkák pedig a vírusok és trójai programok hatástalanítására is képesek lesznek. Az Intel jelenleg körülbelül 150 változatban gyártja és forgalmazza chipkészleteit.

A processzorok nevének változása a számítógépek külső megjelenésére nem lesz hatással, az Intel emblémája viszont a termékekkel együtt újul meg. Hivatalos képek még nem jelentek meg az új logóról, csak bizonytalan forrásból származó tervek keringenek az interneten. Ha ezeknek hihetünk, a legszembetűnőbb változás az lesz, hogy az Intel nevében a továbbiakban nem lesz lesüllyesztve az "e" betű, a multimédiás Viiv-modellek pedig feltűnő színes emblémát kapnak majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK