Vezetékes számokat is ingyen hív a Klip az ünnepek alatt

2005.12.22. 11:37

Január elejéig a Magyar Telekom hálózatán belüli számokat is ingyen lehet hívni a Klipen: az internetes telefon öt perc ingyenes beszélgetést engedélyez hívásonként.

A T-Com és a T-Online októberben indította el közösen üzemeltetett internetes csevegő- és telefonszoftverének tesztüzemét, amely újabb funkcióval bővült. 2005. december 20-a és 2006. január 5-e között a felhasználók vonalas számokat is ingyen hívhatnak a szoftverrel. A program az akciós időszak alatt maximum öt perces beszélgetést engedélyez a Magyar Telekom hálózatán belüli számokra, ennek leteltével a vonalat figyelmezetés nélkül bontja, de a szám ingyenesen újratárcsázható.

A Klip szoftver letöltése és telepítése után a felhasználók egy mikrofonos fejhallgató segítségével ingyenesen kezdeményezhetnek és fogadhatnak telefonhívásokat két internetre kapcsolt számítógép között. A szolgáltatás földrajzi területtől és szolgáltatótól függetlenül elérhető az internetezők számára, igénybevételéhez ingyenesen lehet regisztrálni a Klip.hu weboldalon, ahonnan a szoftver tesztverzióját is le lehet tölteni. Az akció nem igényel plusz regisztrációt, a vezetékes számok hívásához mindössze az adott telefonszámot kell tárcsázni a programmal ("0612223333" formában), és máris kezdődhet a beszélgetés.

A Klip hasonló funkciókat kínál, mint legnépszerűbb internetes telefon- és üzenetküldő szoftverek, például a Skype vagy az MSN Messenger: webes címtára tárolja a felhasználó partnerének adatait, és azt is megmutatja, éppen melyikük elérhető és melyikük nem. A rendszer képes hangüzenetek továbbítására, vagyis ha a hívott fél nem veszi fel a telefont, a hangpostafiókjába érkezett üzenetét csatolt hangfájlként kapja meg e-mailben. A közvetlen hanghívás mellett a Klip szöveges chatelésre, videotelefonálásra és konferenciahívások lebonyolítására is használható, ez utóbbinál az egyszerre bekapcsolódó beszélgetőpartnerek számát a rendelkezésre álló sávszélesség határozza meg.
 
A teljes körű szolgáltatásnak külön tarifái lesznek

A tervek eszerint a szolgáltatást vezetékes és mobilszámok hívására is használni lehet majd, a 06-21-es hívószámuknak köszönhetően pedig a Klip felhasználói is bármely hálózatból hívhatóvá válnak a hagyományos telefonokhoz hasonló módon. A technológia jellegéből adódóan az internet-alapú hangszolgáltatásnak további korlátai is vannak: nem alkalmas segélyhívásra, nem lehet vele a számhordozást megvalósítani, nem működik áramszünet esetén, és az internet forgalmi viszonyokból fakadóan nem garantálható a hívások sikeressége.

(Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Rt., amely a Magyar Telekom Csoport tagja.)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK