Franciaország lehet a világ első országa, ahol legális az internetes fájlcserélők használata - legalábbis ha a maroknyi parlamenti képviselő által támogatott javaslatából törvény lesz.

A francia parlament alsóháza olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely legálissá tenné az internetes fájlcserélő rendszerek használatát - adta hírül a Financial Times. A képviselők elképzelése szerint engedélyezni kellene az országban a szerzői jogvédett tartalmak másolását és online terjesztését, és ezért cserébe az üres hanghordozókra kivetett jogdíjakhoz hasonlóan átalánydíjat vetnének ki a netezőkre is. A pénzért történő másolást viszont emellett is büntetnék.

A fájlcserélők legalizálását támogató parlamenti kezdeményezés ellentétes mind a kormány, mind az Európai Unió törekvéseivel. A francia kormány az EU 2001-es, a szellemi javak védelméről szóló direktíváját szeretné átültetni a gyakorlatba, amelynek értelmében három év börtönnel és háromszázezer eurós bírsággal büntethetnék azt, aki jogvédett tartalmakat oszt meg az interneten.

A parlament alsóházában késő este lezajlott szavazáson egy ad-hoc kialakult többpárti koalíció voksolt a legális alternatíva mellett: a kormánypárt (UMP) képviselőit az ellenzéki szocialisták és a centrista UDF is támogatta. A döntés értékét jelentősen csökkenti, hogy a szavazáson az alsóház 577 képviselőjének töredéke, 58 fő volt jelen, és mindössze 30-an szavaztak a kormányjavaslat ellen.

A művészek és a kiadók felháborodtak

A fájlcserét lehetővé tévő törvényjavaslat még egyébként sem áll biztos lábakon, mivel azt a francia parlament felsőháza, a szenátus is leszavazhatja, és a kormány saját hatáskörében is megismételt vitára és szavazásra bocsáthatja a kérdést. A sajtó beszámolói szerint sem a francia művészek, sem a zene- és filmipar képviselői nem támogatják az ötletet: a hanglemezkiadók szövetsége, a SNES szerint a törvény "olyan fájlcserélő szoftvereket támogatna, amelyek soha egy centet nem tettek hozzá" az új művek létrehozásához.