A dél-koreai mobilosoknak jövő évtől némi izgalmat okozhatnak majd a beérkező szöveges üzenetek: a bíróságok ugyanis sms-ben küldik majd ki az idézéseket hagyományos levél helyett.

Az ázsiai országban a lakosság háromnegyedének van mobiltelefonja, a hatóságok ezért úgy döntöttek, ideje felhagyni a papír használatával, és a peres eljárásokról szóló értesítést is kiküldhetik sms-ben az érintetteknek - adta hírül a Reuters. A bíróságok ilyen formában küldenek majd idézéseket, valamint a kisebb büntetésekről, bírságokról is szöveges üzenetben értesítik majd az elítélt állampolgárokat.

A mobilra érkező bírósági üzenetek persze nem derült égből a villámcsapásként érik majd az állampolgárokat, mivel csak annak küldenek hivatalos sms-t, aki külön kéri ezt a szolgáltatást. A hatóságok szerint az új módszer egyrészt gyorsasága miatt lesz hatékonyabb a jelenlegi postai levelezésnél, másrészt jelentős, éves szinten mintegy 160 millió wonos (körülbelül 33,5 millió forintos) megtakarítást érhet el vele az igazságügyi büdzsé.