Az innen-onnan összeollózott szakdolgozatoktól és tanulmányoktól véd a SZTAKI KOPI névre hallgató szoftvere - feltéve persze, ha az érdekelt tanárok, szerzők is együttműködnek.

A népszerű online szótárt kifundáló és üzemeltető SZTAKI elosztott rendszerek osztályának egyik viszonylag új szolgáltatása a KOPI, ami egy majdnem rekurzív rövidítés, ugyanis azt jelenti, hogy KOPI Online Plágiumkereső és Információs Portál (a kopi egyébként utalhat a copyright-ra, azaz a szerzői jogra, illetve a számítástechnikában is ismert copy kifejezésre, ami másolást jelent). A KOPI röviden arra szolgál, hogy összehasonlítsa a rendszerbe feltöltött dokumentumokat, és ha valamilyen egyezést talál, akkor jelzést küldjön annak, aki a keresgélést elindította.

Professzorok, írók, költők

Persze, józan kérdés, hogy egy szakdolgozatát más munkáiból összemásoló diák miért töltene fel bármit is egy plágiumkereső portálra? A trükk ott van, hogy nem a diákoknak, hanem a tanároknak (vagy tanulmányok rendszeres szerzőinek, irodalmi szerkesztőknek) kell feltöltögetniük a hozzájuk kerülő dokumentumokat. Ez elsőre persze izmos munkának tűnik (sőt, az is), de ha belegondolunk, hogy egy egyetemi tanárhoz hány dokumentum kerül öles betűkkel felvésett Szakdolgozat címfelirattal, már nem is tűnik olyan butaságnak: ha a tanárember következetesen feltölti a hozzá kerülő dolgozatokat, előbb-utóbb (több év távlatában persze) felbukkanhat egy kétes egyezőség (ha pedig sok tanár sok éven át töltöget, hamarosan esélyük sem lesz az ollókezű Edwardoknak).

A portál mögött működő szoftver sajátossága, hogy nem a konkrét szövegeket méricskéli össze, hanem lenyomatot, amolyan kondenzált tartalmat készít és azok sajátosságait hasonlítgatja. Van lehetőség egy felhasználó saját maga által feltöltött anyagainak összevetésére, de arra is, hogy valamennyi, a rendszerbe felvitt (és összehasonlításra engedélyezett) szöveget egybevessen az anyagok eredetére kíváncsi ügyfél. Így előfordulhat, hogy egy soproni egyetemen beadott, ám a debreceni egyetemen korábban már elfogadott dolgozat szerzője megdől - feltételezve, hogy mind a soproni, mind a debreceni egyetem tanára szorgalmas feltöltögetője a KOPI-nak.

Sok kis KOPI

Mint Pataki Máté, a SZTAKI munkatársa és a KOPI portál fejlesztője érdeklődésünkre elmondta: egyelőre 861 regisztrált felhasználó és 1 400 feltöltött dokumentum van a rendszerben (az egy felhasználó által feltöltött legtöbb dokumentum húsz körül van). Ám az érdeklődés ennél is komolyabb: jelenleg folynak a tárgyalások egy egyetemmel szakdolgozatok, és egy könyvtárral tanulmányok ellenőrzéséről. Az érdeklődés annyira komoly, hogy elképzelhető, hogy az egyetem, illetve a könyvtár önálló kezelőfelületet kap.

A SZTAKI távlati terve, hogy a szoftvert elérhetővé és telepíthetővé teszi más (jellemzően egyetemi) rendszerekre is. Így az ország több hálózatán működő, egymással titkosított csatornákon kommunikáló KOPI-portálok jöhetnek létre - nem utolsó sorban pedig az osztály nevéhez hűen egy elosztott rendszer is. A portál kipróbálható, tesztelhető: a kopi.sztaki.hu oldalon ha a demó ablakba beírunk egy néhány tíz szavas versrészletet Petőfi Sándor bármely verséből, a portál már köpi is, hogy plágiumot akartunk elkövetni.