Egy amerikai cég a napokban mutatta be saját fejlesztésű, speciális, a fejen viselhető apró képernyőjét, amelyet az Apple cég videolejátszásra képes iPodjához lehet csatlakoztatni. Az eszköz egy nagyképernyős televíziónak megfelelő képet közvetít viselőjének.

A katonai és ipari felhasználásra szánt, viselhető megjelenítőket fejlesztő eMagin új terméke az EyeBud800 névre keresztelt speciális headset. Az eszközt az Apple cég új iPod zenelejátszójához is csatlakoztatni lehet, amely a zeneszámok mellett filmekkel is elboldogul, igaz, beépített képernyője meglehetősen kis méretű.

Ezt a problémát hivatott megoldani az EyeBud: a fejpántra illesztett, az egyik szem elé helyezhető miniatűr kijelzővel az iPodon lejátszott mozgóképet akkorának látja a használó, mintha egy 105 collos képátlójú óriástévé előtt ülne nagyjából 3 méter távolságban. A Seattle Post Intelligencer beszámolója szerint a viselhető képernyő egy speciális optikai megoldással nagyobb felbontásúvá alakítja a beérkező, egyébként kifejezetten az apró LCD-re optimalizált, nem túl részletgazdag képet. Az eszköz különálló távirányítóval rendelkezik, a működéséhez szükséges energiát szintén viselhető akkumulátorból nyeri.

Forrás: [origo]

Várhatóan az idei év első felében a boltokba kerülhet a speciális kijelző, ám úgy tűnik, mélyen a zsebébe kell nyúlnia majd annak, aki a buszon ülve is házimozis élményre vágyik. Az EyeBud képernyő ugyanis 200 dollárral drágább lesz a jelenleg kapható iPod csúcsmodellnél is: várhatóan 600 dolláros, azaz mintegy 130 ezer forintos áron kerül majd a boltok polcaira. A társaság egy drágább, 800 dollárba kerülő változatot is készít a képernyőből: ez már a felhasználó mindkét szemét lefedi, s segítségével akár körbe is lehet tekinteni bármely háromdimenziós videojátékban.