Bár a Windows XP alapból tartalmaz böngészőt, az alapból beépített, jócskán elavult Internet Explorer 6.0-t verziót érdemes okosabbra cserélni. Öt év után nemrég jelent meg a 7-es verzió, ez azonban egyelőre csak angol nyelven érhető el, újításai itt olvashatók. Bár a magyar verzióra még egy hónapot várni kell, aki nem bír várni, addig is telepítheti az angol verziót, amennyiben legális Windowszal rendelkezik.

Bár az Internet Explorer továbbra is egyeduralkodó, érdemes kipróbálni a Mozilla Alapítvány ugyancsak ingyenes alternatív böngészőjét, a Firefoxot, melyből ugyancsak nemrég jelent meg a 2-es verzió, amely az IE7-hez hasonlóan képes blokkolni az online csalásokhoz használt oldalakat.

Mindkét browser képes a hírfolyamok kényelmes nyomon követésére használható RSS-csatornák olvasására, kissé fapados a felületük, érdemesebb ezért a Netvibes.com-on regisztrálni egy felhasználót, itt ugyanis a hírcsatornákból drag-and-drop módszerrel bárki létrehozhatja saját kezdőoldalát.

Forrás: [origo]
Felül az IE7, alul a Firefox 2

Szerencsére a régi Internet Explorerhez ragaszkodóknak sem kell leragadniuk korábbi browserüknél: számukra az Avant Browser nevű bővítés kipróbálását ajánljuk, ez az alternatív böngészőkhöz hasonló funkciókat ad az IE 6-nak, s magyarul is tud.

Mindenféle környezetek a böngészőhöz

Érdemes még feltelepíteni a Sun cég ingyenes Java környezetét, sok webes chat, illetve böngészőben futtatható játék és egyéb alkalmazás igényli ezt működéséhez. Az installáció legkényelmesebb módja, ha felkeressük a www.java.com honlapot, s az ott felbukkanó varázsló segítségével végezzük el a letöltést.

Webes játékok, animációk, illetve egyes honlapok menüit készítik a Flash vagy Shockwave technológiával, így a megjelenítéshez szükséges Flash Player-t és a Shockwave Playert is célszerű az új gépre telepíteni, előbb-utóbb úgyis kelleni fog.  

Ha sokszor szokott letölteni demókat, nagy méretű videókat vagy zenéket a webről,  előfordulhat, hogy a letöltés megszakad, s az akár több órás várakozást elölről kell kezdeni. Ilyen helyzetben segít a Free Download Manager, amely szintén ingyenes, és tud magyar nyelven is.


Chat és nettelefon

Forrás: [origo]
A Windows Live Messenger

A legtöbb internetező által használt Windows Live Messenger (korábban MSN Messenger), illetve a megcsappant népszerűségű ICQ mellett néhány univerzális csevegőprogramra is érdemes pillantást vetni: a Gaim és a Trillian például lehetővé teszi, hogy egyazon programból több különböző üzenetküldő hálózatra kapcsolódjunk, így nem szükséges az egyes chatmédiumok kliensprogramjait külön-külön elindítani.

Ha rendelkezik mikrofonnal, a fenti programok mellett még két nettelefon-szoftvert érdemes kipróbálnia, a Skype-ot, és a magyar Klip-et. Mindkét alkalmazás tud magyarul, és a PC-k közti ingyenes online beszéd-, és videohívás mellett akár hagyományos telefonszámokat is lehet hívni velük - előfizetés ellenében.


Ha a fenti szoftverekkel kiegészítette nemrég kapott PC-jét, gyakorlatilag minden fontos funkcióval felvértezte azt, amelyekre a világhálón való barangolás során szüksége lehet.

Van, amit már telepíteni sem kell

Tapasztalataink szerint egyelőre jó ideig álom marad csupán, hogy a hosszadalmas telepítési prodcedúrát ne kelljen végigjátszani, azaz az operációs rendszer egymaga tartalmazzon mindent, ami kellhet. Mindenesetre jó jel, hogy egyre több hasznos webkettes szolgáltatás könnyíti meg a felhasználók életét.

A már említett Netvibes.com mellett érdemes felkeresni például a Del.icio.us-t: ez egy online linktár, amelyen a felhasználó saját kedvenc honlapjait tárolhatja, így azok bárhonnan hozzáférhetők. A linkek közti eligazodást címkézés és jól működő kereső könnyíti, s felhasználók meg is oszthatják egymással a rögzített webcímeket. Másik kedvencünk a Google Docs & Spreadsheets, amely alapfunkciós szövegszerkesztési és táblázatkezelési funkciókat kínál: a böngészőben megszerkesztett dokumentumokat a felhasználók saját tárhelyükön raktározhatják, s másokkal is megoszthatják azokat.