Forrás: [origo]A világhálóra kapcsolódó számítógép esetén a legfontosabb feladat a gép megfelelő védelemről gondoskodni: vírusirtó, tűzfal, újabban pedig kémprogramok ellen védő alkalmazás nélkül ne is kezdjünk böngészni a neten.

Otthoni, magáncélú használatra teljesen ingyenes vírusvédelmi alkalmazásból többet is találtunk, ráadásul ezek nem is szükségképpen rosszak (bár a legprofibb védelmet azért továbbra is a fizetős termékek biztosítják). Az egyik legnépszerűbb ingyenes víruskereső az AVG Antivirus, funkcióit és kezelhetőségét tekintve ez hasonlít ugyanis leginkább fizetős társaira, így többek közt automatikusan képes vírusminta-adatbázisát frissíteni.

Védekezés
Tippek ahhoz, miként tudhatja biztonságban PC-jét a neten.Vírusvédelmi tízparancsolat

Nem is szükséges telepíteni, aktuális változatát azonban újra és újra manuálisan kell letölteni a fejlesztő cég oldaláról a Dr. Web CureIt! nevű, magyar nyelvet is támogató vírusvédelmi programnak. Az alkalmazás indítását követően rögtön át is pásztázza a merevlemezt férgek, vírusok és kémprogramok után kutakodva, ugyanakkor nem biztosít rezidens védelmet, azaz például a beérkező levelekben nem észleli a károkozókat.

Nyílt forráskódú projekt keretében fejlesztik a ClamWin nevű vírusvédelmi alkalmazást, amely szintén ingyenesen, hátránya azonban, hogy a Dr. Webhez hasonlóan nem rendelkezik automata vírusfelismerést biztosító rezidens védelmi modullal, a vizsgálandó fájlokat, mappákat manuálisan kell a szoftvernek megadni.

Ingyenes (angol nyelvű), e-mailben történő regisztrációt követően egy évre szóló licencet lehet szerezni az Avast! 4 Home nevű vírusvédelmi programhoz is, amely az AVG-hez hasonló funkciókkal rendelkezik.


Fontos! A fent szereplő programokat ne telepítse fel, ha már működik víruskereső program PC-jén, illetve csak egyiküket installálja, egyidejű futtatásuk ugyanis akadályozhatja a számítógép normál működését.

Számoljon le a kémprogramokkal!

Forrás: [origo]Az utóbbi években a vírusok és férgek mellett komoly veszélyt jelentenek a kémprogramok is az internetezőkre. Ezek típustól függően másféle bosszúságot okoznak a felhasználóknak: van, amelyik idegesítő reklámablakokat jelenít meg, mások az eredetileg felkeresni kívánt honlapról térítik el a netezőt, lassítják a gépet, de van olyan is, amelyik titokban merevlemezen lévő információkat szivárogtat ki illetékteleneknek.

Szerencsére három ingyenes védelmi programmal is védekezhetünk a spyware-ek ellen: a Microsoft Windows Defender nevű szoftverével elég jó tapasztalatokat szereztünk. A cég honlapján elérhető programot csak az operációs rendszer eredetiségének ellenőrzése után lehet letölteni legális Windowsokra, csak jogtiszta XP-re lehet telepíteni, viszont elég jó tapasztalatokat szereztünk vele, s egyik erénye, hogy automatikusan tudja frissíteni magát.

Egy másik hasznos alkalmazás a magyar nyelvet is támogató Spybot Search & Destroy. Az alkalmazás ingyenesen használható, s rendelkezik olyan modullal is, amelyek a kémprogramok beépülését gátolja meg. TeaTimer nevet viselő funkciójával a rendszer beállításait lehet rögzíteni, ez azonban néha galibát okozhat, érdemes fenntartásokkal kezelni.

Fizetős és kevesebb funkciót tartalmazó ingyenes verzió is létezik az Ad-Aware SE Personal nevű kémprogram-eltávolítóból, amely képességeit tekintve leginkább a Spybothoz hasonlít, grafikai felülete azonban barátságosabb annál.

Vigyázat! Bár a kémprogram-irtókból többet is telepíteni lehet, rezidens védelmi szolgáltatásaikat egyszerre nem érdemes használni, elegendő az egyik szoftverét bekapcsolni.

Nincs belépés: tűzfalak

Forrás: [origo]Internetre kapcsolódó PC esetén sok kellemetlenségtől kímélheti meg a felhasználót egy szoftveres tűzfal, enélkül a világhálóra kapcsolódni manapság hasonló felelőtlenség, mint egy autót nyitott ajtókkal az utcán parkolni éjszakára.

Átlagfelhasználók számára Windows XP operációs rendszer használata esetén a legegyszerűbb választás a Service Pack 2 javítócsomagot telepíteni, ez ugyanis már egy elégséges védelmet biztosító tűzfalat tartalmaz. Ha a számítógépet tavaly, operációs rendszerrel együtt vásárolták, feltehetően már tartalmazza az SP2-t, illetve az XP automata frissítés funkciója is telepíti azt, ha aktivizálják. A javítócsomag meglétéről a Sajátgép ikonra az egér jobb gombjával kattintva, a Tulajdonságok menüpontot kiválasztva lehet meggyőződni. 

Aki nem bízik a Microsoftban, netán összetettebb tűzfalra vágyik, annak két alkalmazást tudunk javasolni: a Kerio Personal Firewall nevű tűzfalat, vagy a ZoneAlarm Free nevű, hasonló alkalmazást. Mindkét program közös jellemzője a viszonylag egyszerű kezelés, a telepítést követően azonban számítani kell arra, hogy a szoftverek egy-egy program indításakor rákérdeznek, engedélyezzük-e számukra a világháló elérését. A vírusvédelmi szoftverekhez hasonlóan a tűzfalból is elegendő egyfélét telepíteni a PC-re.