Közel százezren cipelték el mobilszámukat

2006.01.04. 12:09
Megközelítette a százezret a mobiltelefonjukkal, telefonszám megtartása mellett szolgáltatót váltók száma - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság év végi statisztikájából.

A mintegy másfél éve bevezetett mobil számhordozás kezdete óta közel százezren (98 912-en) éltek a lehetőséggel, hogy telefonszámukat megtartva más mobilszolgáltatót válasszanak. A nemzetközi trendeket felülírva hazánkban inkább a vezetékestelefon-előfizetők élnek a számhordozás lehetőségével: két év alatt 123 925-en váltottak szolgáltatót, noha a vezetékes telefontársaságok közti átjárhatóság meglehetősen korlátozott.

Az eltolódást magyarázhatja, hogy egy-egy nagyobb vállalat több tucat, vagy akár több száz telefonvonal felett is diszponál, és a szolgáltatóváltásnál egy előfizetőként az összes hívószámot magával viszi. Az NHH statisztikája egyébként nem az előfizetőket, hanem a ténylegesen átvitt telefonszámokat mutatja. Egy tavaly júliusi közlés szerint a mobiltulajdonosok zöme a Vodafone-hoz pártol: akkor a 71 ezer átvitt számból 43 ezer (60 százalék) landolt a piros szolgáltatónál. A mobilpiac másik két szereplője, a Pannon GSM és a T-Mobile nem közölt adatokat.

A novemberi (tehát nem az év végi) adatok szerint a vezetékes számok 3,3, míg a mobilszámoknak csak mindössze egy százalékát vitték át más szolgáltatóhoz. Érdekesség, hogy a zöld (06-80) és a kék (06-40) számok is hordozhatók: az előbbiből 118-at, az utóbbiból hatvanat vittek már át más szolgáltatóhoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK