Olcsó ötlet PDA helyett: szoftver a zsebben

2006.01.04. 17:29

Aki gyakran kényszerül arra, hogy idegen számítógépnél üljön le dolgozni, de szeretné megszokott szoftvereit használni, annak sokat segíthetnek a hordozható alkalmazások: akár az Open Office-t is zsebre lehet vágni.

A legalapvetőbb szoftvereket, vagyis a szövegszerkesztőt, webböngészőt és naptárprogramot drága PDA, okostelefon vagy notebook nélkül is bárki magával viheti egy pár ezer forintos pendrive-on. Az alkalmazások portable, vagyis hordozható változatait úgy alakították ki, hogy a szémítógép USB-portjára csatlakoztatott miniatűr flashdiszkről fussanak.

A szoftvereket nem kell a használt számítógépre telepíteni, és a felhasználó saját dokumentumait, határidőnaplóját, címjegyzékét, csevegőpartnereinek és kedvenc weboldalainak listáját is magával viheti. A programok a pendrive csatlakoztatása után máris használhatók, és így nem a kölcsönvett számítógép felhasználójának munkakörnyezete, hanem a jól megszokott közeg jelentkezik.

Mobil iroda a zsebben

Mindezen előnyök mellett a portable-szoftverek mindegyike ingyenes, nyílt forráskódú alkalmazás. Ezek közül a legkomolyabb a Portable OpenOffice, amely az asztali gépekre szánt "nagy testvér" minden funkcióját tudja: tartalmaz szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációkészítő, rajzoló- és egyenletszerkesztő modult is. A közkedvelt irodai szoftver a Microsoft Office alternatívájaként is használható, mivel kezeli annak dokumentumtípusait (.doc-fájlok, Excel-táblázatok, Powerpoint prezentációk) is.

Az alkalmazás egyetlen jelentős hátránya a mérete: 150 megabájtot foglal, vagyis a legkisebb pedrive-okon már nem fér el. Létezik viszont nála jóval kisebb, mindössze 6 megabájtos mobil szövegszerkesztő is, a Portable AbiWord, amely szintén kezeli a legelterjedtebb dokumentumformátumokat. Akinek nincs szüksége az OpenOffice teljes körű irodai funkcióira, csupán szöveget szeretne szerkeszteni, az beérheti az egyszerűbb, helytakarékos szoftverrel.

A Mozilla egy sor termékből készített mobilváltozatot: a Firefox, a világ második legnépszerűbb webböngészője biztonságos és gyors, és képes a felugró reklámablakok blokkolására is. A Portable Sunbird egy jól átlátható felületű, egyszerűen kezelhető határidőnapló-program, és létezik USB-s verzió Thunderbirdből, a Mozilla levelezőprogramjából is. A csevegőszoftverek némelyike a felhasználó gépén tárolja a kontaktok listáját, a Portable Gaim viszont ezeket is hordozhatóvá teszi. A szoftverrel az ICQ, az MSN Messenger, a Napster és a Yahoo hálózatába is lehet üzeneteket küldeni, és kezeli az IRC-s kapcsolatokat, vagyis minden népszerűbb hálózatban elérhetővé teszi az ismerősöket.

Forrás: [origo]
OpenOffice USB-ről: nem kell telepíteni

Hamarosan a webre mehet minden

A hordozható szoftver persze csak egyszerű trükk, amit az USB-s eszközök elterjedtté válásának és tárolókapacitásuk növekedésének köszönhetően dobhattak be a szoftvergyártók. Napjainkban a webes eszközök fejlődése már arra is lehetőséget ad, hogy egyes programok teljes egészében az interneten, webes felületen fussanak: ilyen például a Google levelezőprogramja, a Gmail, a Yahoo képnézegetője, a Flickr, del.icio.us nevű linktára, vagy a Microsoft Windows és Office Live nevű szolgáltatása

Igaz, egyelőre nem helyettesítenek minden funkciót, így a cikkünkben ismertetett portable szoftverek egyszerűbb megoldást jelentenek a mobil munkához, főleg akkor, ha az ideiglenesen használatba vett számítógép nem rendelkezik széles sávú internetkapcsolattal.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK