Pártot alapítottak Svédországban a filmek, zenék és videojátékok engedély nélküli internetes letöltésének hívei a szeptemberben esedékes törvényhozási választások előtt. Európában nem ez az egyetlen civil kezdeményezés az ügyben.

"Indulunk az őszi általános választásokon" - közölte újságírókkal Rickard Falkvinge, a "kalózpárt" vezére. Január elsején megnyitott honlapján az új formáció jelezte, hogy választási kampánya kizárólag "a szellemi tulajdon eltörlésére" és az internetes fájlcserék büntethetőségének megszüntetésére összpontosul. A kilencmilliós Svédországban becslések szerint körülbelül egymillióan használnak rendszeresen fájlcserélő szoftvereket. Hét hónappal ezelőtt a parlament, a Riksdag törvényt hozott az internetes kalózkodás e formája elleni harcról.

Az új párt honlapján január elsején megjelent toborzó felhívásra eddig már közel ötezren jelentkeztek, jóllehet a skandináv országban mindössze 1500 aláírás szükséges a választási részvételhez. Egy országos pártnak a szavazatok legalább négy százalékát kell megszereznie ahhoz, hogy bekerüljön a 349 fős, egykamarás parlamentbe.

Franciaországban is elindult valami

Miközben az Egyesült Államokban a fájlcserélők kétségbeesetten igyekeznek legalizálni tevékenységüket, hogy elkerüljék a pereket, az európai kontinensen a svéd mellett más próbálkozás is indult a tevékenység legalizálására. A francia nemzetgyűlés karácsony előtt szavazott meg egy törvényjavaslatot, amely havi átalánydíj megfizetése ellenében lehetővé tenné a jogvédett műalkotások fájlcserélőkön keresztül történő másolását.

A törvényhozás eredetileg ott is szigorítani akarta a vonatkozó törvényeket, hogy igazodjon az uniós direktívákhoz, ami heves tiltakozást váltott ki: a 110 ezer polgár írta alá azt a petíciót, amelyben a saját célra készült másolatok szabad felhasználásának jogát követelték. Egyelőre azonban kérdéses, hogy a tervezett törvény életbe léphet-e, mivel azt még csak első olvasatban fogadta el a nemzetgyűlés maroknyi képviselője, és január végén várhatóan újra napirendre tűzik a kérdést.

Nálunk a MACI igyekszik segíteni

Magyarországon 2005 tavaszán alakult meg a MACI, vagyis a Másolható Javakat Fogyasztók Érdekeit Védő Civil Szervezet, amely többek közt a fájlcserélők használatával kapcsolatos jogi felvilágosítást és érdekvédelmet is céljául tűzte ki.

MTI-[origo]