A Toshiba márciusban kezdi meg az első HD DVD-meghajtók forgalmazását az Egyesült Államokban, így sikeresen megelőzi riválisát, a Sonyt: a Blu-ray csak a Playstaition 3-mal debütál majd.

A HD DVD lesz az első nagy felbontású lemez, amit a vásárlók is használatba vehetnek. A Toshiba a Las Vegas-i Consumer Electronics Show (CES) előestéjén jelentette be, hogy tavasszal piacra dobja új termékét az Egyesült Államokban. A HD DVD késett  ugyan - a cég eredetileg karácsonyra hozta volna ki -, de még így is megelőzi a Sony-féle Blu-rayt, és a meghajtók ára sem lesz megfizethetetlen: hatszáz, illetve nyolcszáz dollárt (125 illetve 166 ezer forintot) kell majd fizetni a készülékekért Amerikában. A cég egy HD DVD meghajtóval felszerelt notebook prototípusát is bemutatta, amely Qosmio névre hallgat.

A Toshiba lemezformátuma a támogatók tekintetében is jól áll: legnagyobb hollywoodi stúdiók (többek közt a Paramount, a Warner, a Universal és a HBO) év végéig 200 mozifilmet jelentetnek meg nagy felbontású változatban HD DVD-n - adta hírül a CNet. A szabvány előnyére szolgál az is, hogy a nagy felbontású meghajtók tudják majd olvasni a hagyományos DVD lemezeket, így a felhasználóknak nem kell lecserélniük meglévő gyűjteményüket. Sőt, egyes kiadók azt tervezik, hogy kétoldalú lemezeket jelentetnek meg: a korong egyik oldalán hagyományos, a másikon nagy felbontású változatban lesz rajta ugyanaz a mozifilm.

Az Intel és a Microsoft már korábban jelezte, hogy a biztonságosabbnak ítélt HD DVD-t támogatja. Bill Gates a CES-en jelentette be azt is, hogy a cég Xbox játékkonzoljához külső HD DVD-meghajtót jelentetnek meg év végéig: ezt azonban csak filmnézegetésre lehet majd használni, mivel a cég szoftvereket nem jelentet meg ebben a formátumban. A redmondi szoftveróriás ugyanis nem szeretné rákényszeríteni az embereket arra, hogy meg kelljen vásárolniuk az extra kiegészítőt, mielőtt játszani tudnak a konzollal - adta hírül a gamesindustry.biz.

A Sony még kivár

A Sony első Blu-rayt használó eszköze a Playstation 3 játékkonzol lesz, amelynek pontos megjelenési ideje még nem ismert: várhatóan ez is márciusban debütál Japánban. Kék lézeres DVD-lejátszót viszont csak év közepén jelentet majd meg a cég, az első PC-re csatlakoztatható meghajtó piacra dobását pedig év végére tervezik. Ez utóbbiról is csak annyit tudni, hogy egy külső eszköz lesz, pontos ára pedig még egyik terméknek sem ismert.