Premier előtt a neten az Üvegtigris 2 kalózkópiája

2006.01.06. 11:16

Bár a hazai mozikban csak január 19-étől kezdik vetíteni, az Üvegtigris 2 című film kalózmásolata már letölthető az internetről. Az alkotók jelenleg vizsgálják, miként szivároghatott ki a kópia, s a hatóságokkal közösen próbálják megakadályozni a film további illegális terjesztését a világhálón.

Az Üvegtigris 2 másolata néhány héttel a film elkészülte után, a hivatalos premier előtt szivárgott ki különböző internetes warezoldalakra. Pataki Ági, a film egyik producere érdeklődésünkre elmondta, az alkotók arra gyanakodnak, hogy az alkotás kalózkópiája a filmhez közeli körökből szivároghatott ki, pontos részleteket azonban nem árult el feltevéseikről. Az Üvegtigris 2 alkotói a hatóságokkal, valamint az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvánnyal (ASVA) közösen próbálják meg elejét venni a film illegális online terjesztésének.

Szerkesztőségünk birtokába jutott a neten keringő kópia egyperces részlete. Bár a kalózmásolat esetében a kép a nem megfelelő tömörítés miatt néhol elég kockás, a kép- és hangminőség összességében elfogadhatónak mondható. Ebből arra lehet következtetni, hogy a kiszivárgott másolatot egy belső használatra szánt DVD-ről, nem pedig kézi kamerával, egy vetítésen készíthették, amely egyébként a premierfilmek kalózkópiái esetében általánosnak mondható.

Itthon is kárt okoznak a letöltők

A január 19-én mozikba kerülő filmet 230 millió forintos költségvetéssel, állami támogatás nélkül készítették, ezért a film alkotóit minden egyes elveszített mozinéző érzékenyen érint. Az interneten zajló illegális letöltések elterjedése és a fájlcserélő rendszerek a magyar filmipar számára évente 5 milliárd forint kárt okoznak. A szervezet becslései szerint a legnépszerűbb hazai fájlcserélő hálózatnak napi 50-60 ezer felhasználója van, minden hatodik magyar fiatal töltött már le filmet/zenét fájlcserélő hálózatokról. Mindez azt mutatja, hogy az online filmkalózkodás nem csupán Hollywood problémája - áll az ASVA közleményében.

A franciák legalizálnák a letöltést

Miközben az Egyesült Államokban a jogvédő szervezetek elsőként a indítottak a fájlcserélő hálózatok működtetői ellen indítottak hajtóvadászatot, miután azonban ez nem bizonyult elég hatékonynak, célkeresztjükbe kerültek az otthoni felhasználók: a legnagyobb forgalmat bonyolító amerikai letöltők ezrei ellen indítottak és indítanak pereket.

Mindeközben két európai országban is próbálkozás indult a tevékenység legalizálására: Svédországban a netes kalózok pártot alapítottak, s céljukul "a szellemi tulajdon eltörlését" és az internetes fájlcserék büntethetőségének megszüntetését tűzték ki.

Jóval komolyabb lépés előtt a francia kormányzat: a nemzetgyűlés még karácsony előtt szavazott meg egy törvényjavaslatot, amely havi átalánydíj megfizetése ellenében lehetővé tenné a jogvédett műalkotások fájlcserélőkön keresztül történő másolását.  Hazánkban tavaly áprilisban alakult meg a Másolható javakat fogyasztók érdekeit védő civil szervezet (MACI). A felhasználói érdekek oltalmazói mögött azonban nincs pénz, paripa, fegyver, így végül anélkül múlt el az év, hogy bármi látványosat is tettek volna az internetezőkért.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK