A készüléknek mind külseje, mind működése hetvenes évek kémfilmjeit idézi: a régi rádiókat utánzó Babble a telefonbeszélgetések hangjaiból állít elő olyan háttérzajt, ami lehetetlenné teszi a lehallgatást.

Leginkább a kémfilmekből lehet ismerős, mégis valóságos fizikai alapokon nyugszik az a biztonsági, úgynevezett "hangmenedzsment" berendezés, amivel a Sonare Technologies rukkolt elő: Babble (csobogás) névre hallgató készülékük külsejében egy stílusos kialakítású hetvenes évekbeli rádiót idéz. Főként a könnyen el- és meghallható, személyes vagy bizalmas információkkal teli munkahelyi telefonhívások érdekében született meg a Babble, amely egy első látásra bonyolultnak tűnő, de igen egyszerű megoldással "rejti el" a levegőben a beszédet az illetéktelenek elől.

A megoldás lényege az úgynevezett fehér zajban rejlik. A csobogáshoz (innen is a rendszer neve) vagy vízmorajláshoz hasonló zajhullám akár több ezer hangforrás összeadódásából keletkezik, hasonlót kelt a morajló tömeg vagy a vízesés is. A fehér zaj könnyedén alkalmazható lehallgatások, hallgatózások kiküszöbölésére, ugyanis a fehér zaj megszólalásakor az emberi agy összezavarodik, nem képes az érzékelt hanghullámokat kiszűrni és azok között vagy mögött bármilyen egyéb jelforrásra koncentrálni. Az agy ilyenkor csak annyit érzékel, hogy számos dolog van, amit hallania kell, de hogy pontosan mit is, azt már nem képes kiszűrni.

Takarékos védelem

A Babble annyiban lép túl ezen a megoldáson, hogy a telefonbeszélgetésből felvett, nagyon rövid időtartamokra vágott beszédfoszlányokat keveri össze és ebből alkot egy emberi füllel dekódolhatatlan elegyet. A külső hallgató csak annyit észlel, hogy valaki beszél, de ennél többet már nem képes megállapítani a szövegből. A készülék gombnyomásra működik, nem kell az eddigi megoldásokhoz hasonlóan folyamatos fehér zajt kibocsátani, ha biztonságra és titoktartásra van szükség.

A felmérések szerint évente 59 millárd dollárra rúg az ipari kémkedésből, ezen belül is a lehallgatásokból származó veszteség, amit a készülék 399 dolláros (valamivel több mint 80 ezer forintos) árának köszönhetően viszonylag kis költséggel csökkenthetnek az illetéktelen hallgatók miatt aggódó vállalatok.