Kicsi, dizájnos, hasonlít az iPodra, de mégsem az - a kütyügyártók egy sor ilyen termékkel próbálnak kihasítani egy szeletet maguknak az Apple tortájából.

A vasárnap véget ért CES (Consumer Electronics Show) tanúsága szerint a hordozható zenelejátszók piacán még mindig az iPod a mérvadó, a többi gyártó pedig a nagy klasszikust - és egyben piacvezetőt - igyekszik utánozni, és ha lehet, valami jobbal előrukkolni ebben a kategóriában. A Creative-nak sikerült is elnyernie a világ legnagyobb szórakoztatóelektronikai vásárának a CNet online informatikai magazin által odaítélt nagydíját: a technológiai portál a Zen Vision:M lejátszót nem csak kategóriájában, a hordozható médialejátszók között, hanem az egész vásár mezőnyében is a legjobb kütyünek ítélte.

A készülék decemberben jelent meg, így már nem egészen újdonságként érkezett Las Vegasba, ahol a rendezvényt tartották. A Zen külalakra is nagyon emlékeztet az iPodra: a vízszintes fekvésű, 262 ezer színű kijelző alatt helyezkedik az egy ujjal kezelhető vezérlőpanel. A kütyüt az Apple-készülékektől megszokott fekete és fehér mellett kék, zöld és halványrózsaszín színekben is lehet kapni, a CNet zsűrije viszont nem ezért, hanem gazdag funkcionalitása és sokrétű tudása miatt ítélte oda neki a CES legjobbjának járó díjat.

A 30 gigabájtos tárkapacitású készülék kezelőfelülete ugyanis az Apple termékével való formai hasonlóság ellenére egyedi ötleteket is felvonultat. A Zen 30 gigabájtos háttértárral rendelkezik, 14 órás filmlejátszásra képes, és olyan (főleg az Egyesült Államokban népszerű) előfizetéses zeneboltokkal is kompatibilis, amelyekkel az iPod nem: felhasználói így letölthetnek rá zenefájlokat a Yahoo, a Napster, az MSN Music vagy az AOL kínálatából is. Szintén az amerikai felhasználóknak kedvez, hogy a TiVóval felvett digitális tévéadásokat is magukkal vihetik a készüléken.

A nano is új riválisokra talált

Forrás: [origo]
Samsung YP-Z5

Az Apple ősszel jelentette meg a kecses formájú, vékony, színes kijelzővel ellátott iPod nanót, ami szemlátomást nem hagyta nyugodni a többi gyártót sem. Az új jövevények mezőnyéből figyelemre méltó a Samsung YP-Z5-ös: a készüléket, amely megjelenése alapján szintén az iPod nano által kijelölt vonalat követi, ezüst és fekete színben, 2 és 4 gigabájtos változatban mutatta be a koreai gyártó. A készülék 1,8 inches, álló elrendezésű színes LCD-kijelzőt kapott, ami valamivel nagyobb, mint a nanóé, de igazából 38 órás üzemidejével múlja felül riválisát.

A SanDisk Sansa e200-asa szintén kiköpött nano-klón, amely 2, 4 és 6 gigabájtos változatban jelent meg. A memóriakártyáiról is ismert cég tehát kapacitásban veszi fel a versenyt vetélytársaival, de akinek a 6 gigabájt sem elég, az cserélhető kártyával is bővítheti a kütyü kapacitását, vagy akár így viheti át fotóit a digitális fényképezőgépről. A Samsung és a Sandisk készülékeinek közös jellemzője, hogy lejátsszák mind az mp3, mind a DRM másolásvédelemmel ellátott WMA-fájlokat, a feltöltött fényképfelvételekből pedig diavetítést tudnak lejátszani.