A MacWorld Expo nevű kiállításon Steve Jobs, az Apple első embere bemutatta a cég új generációs számítógépeit. Valóra vált a több mint fél évvel ezelőtt bejelentett ígéret: az új modellek a korábbi IBM helyett Intel processzorral működnek, és bár áruk lényegében változatlan, jóval gyorsabbak elődeiknél.

A vállalat még tavaly júniusban jelentette be, hogy 11 év után szakít az IBM-mel - mivel az nem volt képes a megfelelő ütemben előrukkolni processzorainak gyorsabb változataival -, s a jövőben Intel-lapkákkal szereli fel számítógépeit. Bár az Apple eredeti tervei szerint az inteles konfigurációk bemutatását 2006 júniusára ígérte, az első modelleket tegnap leplezte le a MacWorld Expón Steve Jobs az Intel-vezérével, Paul Otellinivel közösen. Az eseményen Jobs közölte: még az idei év folyamán összes modellüket Intel lapkára állítják át.

Mivel az újfajta processzor felépítése teljesen eltérő a korábbi IBM PowerPC lapkákétól, a meglévő alkalmazások futtatását egy Rosetta nevű technológiával oldották meg, amely tulajdonképpen egy G4-es lapkát emulál a régi alkalmazások számára. Bár a megoldás elég jó hatásfokkal használható, nem garantál száz százalékos kompatibilitást: például a társaság profi video- és zeneszerkesztő alkalmazásainak PowerPC-s változatait még így sem lehet futtatni. Az átállás nehézségeinek csökkentése érdekében az Apple külön logókkal jelzi, hogy egy adott szoftver működőképes-e az új Maceken, emellett a régi verziók birtokosai számára kedvezményesen kínálja majd az inteles verziókat.

Forrás: [origo]
A külső változatlan: az új iMac

Két-háromszoros sebességnövekedés

Iparági elemzők korábban azt tartották valószínűnek, hogy az amerikai gyártó első lépésben olcsóbb számítógépeibe fogja beépíteni az Intel processzorait. Nem így történt, az Apple ugyanis monitorral egybeépített, otthoni szórakoztatóközpontnak szánt, borsos árú iMac számítógépébe, valamint felső árkategóriás laptopjába, a mostantól MacBook Pro néven árusított Powerbookban kínálja az új generációs típusokat az USA-ban 1300-1700 dolláros (270-350 ezer forintos) áron.

Az új iMac az Egyesült Államokban már a boltokba került: a gép az Intel Core Duo márkanevű, két processzormagot tartalmazó - így több feladatot egyidejűleg nagy teljesítménnyel végrehajtani képes - lapkájával szerelik fel.

Az új -típustól függően 1,8 vagy 2 gigahertzes - chipnek köszönhetően a most piacra dobott iMac gépek nagyjából két-háromszor olyan gyorsak, mint IBM G4-es processzorral szerelt elődeik. A jellegzetes külsejű, laposképenyővel egybeépített típus 17 és 20 collos LCD-vel szerelt változatban kapható, alapból fél gigabájt memóriát, középkategóriás ATI grafikus vezérlőt, 160-250 gigabájtos merevlemezt, DVD-író meghajtót, valamint integrált webkamerát, mikrofont és hangszórókat tartalmaz, támogatja a Wi-Fi-t, s infravörös távirányító is jár hozzá.

Forrás: [origo]
 MacBook Pro: vékonyabb és gyorsabb a réginél

Új laptop-márka: MacBook Pro

Felső árkategóriás laptopját nevével együtt újította meg az Apple: az új típus külsőre nagyban hasonlít a korábbi PowerBook típusokhoz, az Intel Core Duo processzorral szerelt változat vékonyabb elődeinél, tömege 2,5 kg. A MacBook Pro az 1,6-1,8 gigahertzes lapkával szerelt változatokban februártól lesz megvásárolható az Egyesült Államokban, s az Apple ígérete szerint a futtatott alkalmazás jellegétől függően akár négyszer olyan gyors lehet, mint a PowerPC G4-es lapkával szerelt elődök.

A gyorsabb processzor mellett a MacBook Pro a korábbi képernyőknél jobb fényerejű, nagyobb felbontást kínáló (1440x900 pixeles) 15,4 collos képátlójú, szélesvásznú LCD-vel szállítják majd. Az új modellt integrált webkamerával, Bluetooth-szal, Wi-Fi-vel és infravörös távirányítóval is felszerelik, billentyűzetét világítással is ellátták. A MacBook Prót típustól függően fél vagy egy gigabájt memóriával, 80-100 gigabájtos merevlemezzel, középkategóriás ATI videokártyával, DVD-íróval lehet megvásárolni februártól, borsos 2000-2500 dollárért (410-510 ezer forint) az Egyesült Államokban.

Forrás: [origo]
Új LCD, webkamera a MacBook Prón

Rendhagyó átállás

Az Apple korábban rendre ugyanazt a taktikát követte az új termékek bevezetésekor: a lecserélendő előd fokozatosan eltűnt a boltok polcairól, ami egyből el is indította a teljes titoktartás mellett fejlesztett új modellekel kapcsolatos találgatásokat. Ezúttal viszont más lesz a helyzet az iMac-ekkel kapcsolatban, mivel az Intel-alapú modell mellett a régi, G5-ös processzorral felszerelt változatok is forgalomban maradnak, sőt, a két gép ára is megegyezik majd - adta hírül a ZDnet.

A párhuzamos forgalmazásra az lehet a magyarázat, hogy az új modell csak tavaly ősszel jelent meg, ezért még jelentős készletek vannak belőle raktáron, amitől a gyártó szeretne megszabadulni. A másik lehetséges indok az lehet, hogy a szoftverekkel való ellátottság tekintetében még nem állnak valami jól az Intel-platformra épülő modellek, a Rosettával megvalósított emuláció pedig nem mindig tökéletes. Így az, aki jelentős mennyiségű Macintosh-szoftvert halmozott fel és használ, az jobban járhat, ha egyelőre marad a G5-ös platformnál.

Egyelőre nem lehet biztosan tudni, hogy mikor érkeznek meg az első Intel-alapú Macek Magyarországra, de mint azt az A4 Apple Center vezetője, Wéber Győző kérdésünkre válaszolva elmondta, az eddigi tapasztalatokból kiindulva valószínúleg kicsit több, mint egy hónapot kell majd várni az új gépekre. Az új iMacek érkezése után pedig nálunk is a polcokon maradhat a korábbi modell, mivel a már meglévő készleteket is értékesítik.

Már majdnem PC

Az Apple Intel-alapra való átállásának tavalyi híre megrázta a maces közösséget, mivel ezzel a PC-kkel szinte teljesen megegyező belsőt kapnak az addig egyedi architektúrájú gépek. A hasonlóság olyan nagy, hogy némi hackeléssel a legújabb Mac OS-t is futtatni lehet PC-n, a tapasztalt felhasználók pedig akár Windowssal is használhatják Apple-gépüket. Ez utóbbi megoldásnak a gyártó sem szeretne gátat vetni - mondta el Phil Schiller, az Apple alelnöke az AP hírügynökség beszámolója szerint; ugyan ők nem árulnak majd Windowsos Maceket, a felhasználók szíve joga, hogy akár a konkurens operációs rendszert is telepítsék a gépre.

Az Apple és a Microsoft arról is megegyezett, hogy a redmondi szoftveróriás - amely egyébként több mint két évtizede gyárt szoftvert Macintoshra - elkészíti az Office irodai szoftvercsomag Intel-alapú Macre írt változatát, és az elkövetkezendő öt évben tovább is fejleszti azt. Az új maces Office megjelenésének tervezett időpontjáról viszont még nem tettek közzé pontos információt.