Az ingyenesen használható, internetezők által szerkeszthető online enciklopédia vasárnap ünnepelte ötéves születésnapját: a Wikipedia mintegy kétszáz különböző nyelvű kiadásai mára több mint hárommillió szócikket tartalmaznak.

A Wikipedia angol nyelvű lexikonát 2001. január 15-én indította útjára Jimmy Wales, egy dotkom-milliomos exbróker, aki az online enciklopédiát kiszolgáló technikai hátterének költségeit is finanszírozza. A  rendszer lelkét egy WikiWiki nevű szoftver képezi, melynek neve a hawaii wiki wiki kifejezésből ered, ami fürgét jelent, s többek közt a helyi reptér termináljai közti busz-gyorsjáratokat is így nevezik. A Wikipedia célja, hogy az általános lexikonokhoz hasonlóan az emberiség közös tudásanyagáról adjon információkat, tájékoztatást vagy magyarázatot, s a rajta elérhető tartalmakat bárki szabadon felhasználhassa.

A netezők közössége által szerkesztett internetes enciklopédia angol részlege napjainkban több mint 920 ezer szócikket tartalmaz, az egymilliomodik címszót várhatóan február-március tájékán rögzítik majd a rendszerbe. A Wikipedia mutációi több mint kétszáz nyelven - köztük magyarul is - olvashatók a neten, ezek nyolcvannégy százaléka azonban még tízezernél kevesebb bejegyzést tartalmaz. A hazai változat 2003 júliusában kezdte meg működését, azóta közel 24 ezer szócikket vittek fel rá a felhasználók.

Heti nézettségét tekintve a Wikipedia jelenleg a huszadik leglátogatottabb weboldal a világon - derül ki az Alexa.com statisztikáiból, s ha a jelenlegi trend nem változik, az ingyenes netlexikon 2006 folyamán a top 10-es listára is felkerülhet. Mivel az online enciklopédiát bárki szerkesztheti, aki ehhez kedvet érez, ezért megbízhatóságát sokan vitatták. Ezt cáfolta ugyanakkor a Nature magazin által végzett vizsgálat eredménye: a szaklap szakértőkkel a Encyclopedia Britannica és a Wikipedia véletlenszerűen kiválasztott szócikkeit vizsgáltatta át. A tesztből kiderült, hogy míg a Britannica átlagosan 3 hibát tartalmaz szócikkenként, addig a Wikipédia négyet, amiből a lap arra következtet: a netes enciklopédia is van olyan megbízható, mint hagyományos módon készült társa.

Jelenleg a Wikipedia esetében a netes vandálok okoznak kisebb-nagyobb gondokat: ezek a felhasználók - visszaélve lehetőségeikkel - rosszindulatból teljes szócikkeket törölnek, vagy trágárságokat fűznek a bejegyzésekhez. Mivel a szócikkek minden változtatását, és az azt megelőző állapotot is elmentik, a vandálok nem tudnak számottevő rombolást végezni a rendszerben, de tevékenységükkel feleslegesen terhelik a működtető alapítvány technikai munkatársait.