IQ-bajnok házak

2006.01.20. 14:00

Mit szólna hozzá, ha reggel a kávé magától lefőne, ha a redőny varázsütésre futna fel, és úgy általában minden úgy menne, mintha egy tündér keze irányítaná a történéseket? Sajnos tündérrel nem szolgálhatunk, ám összeállításunkban megmutatjuk, hogy a legújabb technológiákkal felvértezve mi mindenre képes egy csúcstechnológiájú otthon.

Képzeljük csak el, hogy reggel kellemes dallammal ébreszt bennünket a rádió, és ha egy kicsit még lustálkodunk is, az elektromos kávéfőzőből áradó friss kávé illatára mégiscsak könnyebb kikászálódni az ágyból. Közben a redőny magától felemelkedik, ha pedig kinézünk a kertre, talán éppen azt láthatjuk, ahogy az öntözőrendszer beindul: mindez anélkül történik, hogy a lakásban élőknek bármit is tennie kellene.

Ez azonban csak ízelítő abból, amire egy valódi intelligens otthon képes. A dolog lényege minden esetben a kényelem, hogy a több tucat kapcsoló és eszköz között a lehető legkevesebb munkával élhessen a lakás vagy ház tulajdonosa. Itt van például az otthoni mozizás: amikor leülünk a tévé elé, előbb bekapcsoljuk a tévét, utána a DVD-lejátszót, majd lekapcsoljuk a lámpát, hogy a fény ne zavarjon. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha mindehhez elegendő lenne egyetlen gombnyomás? Tovább fokozná a luxust, ha az eszközök felismernék a kezelőjüket, s szokásaikat: például azt, ha a családfő bekapcsolt olvasólámpa mellett szeret mozizni, és szereti, ha kicsit halkabb a tévé, míg a család többi tagja esetleg lámpa nélkül, hangosabban szeret tévézni.

De a lehetőségek korántsem érnek véget a nappaliban, hiszen a világítást, a fűtést, a kaputelefont, a kapunyitót, az épület biztonsági rendszerét mind hálózatba lehet kötni. Az sem probléma, ha a tulajdonos nem tartózkodik otthon, egy jelenlét-szimulációs program ebben az esetben is képes arra, hogy fel- és lekapcsolja a lámpákat, vagy más módon kísérelheti meg átverni a lakást esetlegesen figyelő betörőket.

Multimédiás hűtő, netképes mikrosütő

Computer Panoráma
Újságosoknál az informatikai ma- gazin januári száma.

High-tech berendezésekből is bőven akad manapság: léteznek például multimédiás hűtőszekrények, amelyeket beépített laposmonitorral szerelnek fel. Ezeken a háziasszonyok főzés közben tévézhetnek, internetezhetnek, megtekinthetik rajtuk, hogy éppen milyen élelmiszerek vannak készleten, a hiányzó dolgokat pedig a világhálón keresztül akár azonnal meg is rendelhetik.

De kapható már internetre kapcsolható és onnan recepteket letöltő mikrohullámú sütőt is, mint ahogy találni már olyan mosógépet is, amely a mosás lejártáról sms és e-mail üzenetben értesíti használóját. Míg évekkel ezelőtt a személyi számítógépekkel összekötött internetkapcsolat elsősorban az irodában létezett, addig mára megtalálta méltó helyét az otthonokban is: a dolgozószobából átkerült a nappaliba, és egyre inkább a szórakozás csatornájává vált, mivel az újdonságok iránt fogékony otthonról internetezők zöme széles sávú elérést használ.

Forrás: [origo]
Egy kütyüről vezérelhető minden

A felhasználói körnek kínálja a T-Mobile és a Linksys otthoni felhasználóknak szánt eszközöket gyártó divíziója a digitális nappali koncepcióját, amelyet a Lakástrend és Design 2005 kiállítás látogatói élőben is kipróbálhattak. A bemutatott megoldás esetében a lakásba vezetéken érkező netkapcsolathoz egy vezeték nélküli elérési ponton keresztül férhet hozzá a PC, illetve a lakásban lévő internetképes eszközök is. A jövő nappalijában tehát minden mindennel kapcsolatban áll: a hang, a kép, a film és más digitalizálható információk vezeték nélkül közlekednek a különböző készülékek, illetve a széles sávú internet segítségével az otthonok és a külvilág között, a felhasználók pedig mindezt a kanapéjuk kényelméből élvezhetik.

De mi az, amit valójában vezérelhetünk egy házban? Viccen kívül: bármit. Mindent, ami elektromos árammal működik, s szabványos csatlakozókkal rendelkezik. A kávéfőző természetesen csak akkor tudja elkészíteni reggel a kávét, ha azt előző este bekészítettük, a ház időzített központja pedig az amúgy bekapcsolt kávéfőzőt a hálózatra kapcsolja - mire kiérünk, le is főtt a kávé. De mi a helyzet a mosógéppel, a hűtővel és az egyéb háztartási eszközökkel?

Robotok váltják fel a háztartási gépeket

A háziasszonyok álma
Az intelligens ház mellé high-tech háztartási eszköz dukál. Mondjuk egy olyan robotporszívó, mint az Electrolux Trilobite. Az eszköz a mindennapi takarítás egy részét képes átvenni tulajdonosától.

Használata egyszerű: a beépített akkumulátor töltésére is szolgáló bázisállomással együtt el kell helyezni a szoba sarkában, majd elindítani.

Ezt követően elkezd fel-le járkálni a szobában, szenzorainak köszönhetően a bútorokat kikerüli (sőt helyüket meg is tanulja, így később gyorsabban tud navigálni), ha akkumulátora merülőben van, automatikusan visszatalál a töltőhöz. A porzsákot továbbra is manuálisan kell cserélni.

Nincs már messze az idő, amikor a háztartási gépeink vezetékkel vagy anélkül kommunikálnak majd a házunkkal, a robotporszívó akkor és ott takarít, ahol és amikor azt a ház lakói megengedik neki - mindezt teljesen automatikusan. Az egész csupán kommunikációs szabványok kérdése, amelyeket a már most megvásárolható rendszerek is egészen biztosan támogatni fognak. Ilyen talán az EIB (European Installation Bus) is, amely bár eredetileg ipari rendszernek készült, most mégis a háztartások kommunikációs alapjának szánják németországi alkotói - a szabványt támogató első gépek már el is készültek.

Felmerülhet persze a kérdés, hogy mivel lehet irányítani az otthonban lévő intelligens eszközöket. Erre is számos megoldás létezik: például tévén keresztül, távirányítóval is vezérelhetők egy ház berendezései, de vannak távirányítású megoldások zsinór nélküli és mobiltelefonokra is, továbbá a masinák vezérlése egy PDA-ról vagy az interneten keresztül is történhet.

Az intelligens ház víziójával persze már évek óta traktálnak bennünket a cégek: a Microsoft például csaknem egy évtizede megépítette már saját épületét Redmondban, a vállalat központjában. A hálózati eszközök specialistája, a Cisco ugyancsak a saját intelligens épületében mutatja be eszközeit, míg a T-Com és a Siemens nemrég Berlinben húzta fel demonstrációs célokat betöltő intelligens épületét, amelynek az a különlegessége, hogy lakói is vannak.

Forrás: [origo]
Magától kitakarít a robotporszívó

High-tech lakás Berlinben

Képes beszámoló
Az [origo] gazdagon illusztrált áttekintése az új múzeumról.Látogatás a Jövő Házában

Berlin központjában található a T-Com-ház. A távközlési cég mellett a fő "beruházó" a házépítéssel foglalkozó WeberHaus és a Siemens volt. Utóbbi szállította a tulajdonképpeni "intelligenciát". A létesítmény nem egy múzeum, hanem valódi lakóház, amelyben egymást váltják a szerencsés kiválasztottak. A kétemeletes, egy egész család számára kényelmes lakást biztosító épületben a legnagyobb hangsúly a szórakoztatáson van. Szinte valamennyi szobában található egy plazmatévé, amely egy központi szerverrel áll kapcsolatban - ezt az eszközök vezeték nélküli hálózaton keresztül érik el.

Ennek megfelelően a vezérlésben központi szerep jut a Wi-Fi-t támogató Fujitsu-Siemens palmtopoknak, amelyekből egy-egy példányt a ház minden aktuális lakója megkap. A PDA-n futó speciális szoftver segítségével gyakorlatilag a teljes ház távirányítható. Az talán természetes, hogy az egyes plazmaképernyőkön futó adások a kütyükről külön-külön beállíthatók, de akár internetezni is lehet róluk.

Az intelligens házat programozni is lehet: beállítható például, hogy ha egy DVD-film lejátszása megkezdődik, a redőnyök leereszkednek, a világítás elhalványul. Ha pedig a tulajdonos elmegy otthonról, a fűtés automatikusan alacsonyabb teljesítményre vált, a lámpák lekapcsolnak, a riasztórendszer pedig aktivizálódik. Az intelligens háztartási eszközök jóvoltából akár a repülőtérről is ellenőrizhetjük, nem maradt-e bekapcsolva a mosógép vagy nyitva valamelyik ablak.

Forrás: [origo]
A konyhából sem hiányozhat az LCD

A lakásban lévő központi médiaszerver merevlemezére tévéadások műsorát is rögzíteni lehet, valamint zenefájlok is tárolhatók rajta, az állományokat pedig a lakáson belül bármely eszközről el lehet érni. Kisgyermekes szülők számára jó szolgálatot tehet az egyik emeleti szobába telepített babakamera, amelynek adását ugyancsak bármelyik szobában lévő kijelzőn meg lehet tekinteni. Ennél futurisztikusabb azonban az elektronikus faliújság, amelyen a családtagok üzenhetnek egymásnak - akár képes, hangos üzenetek formájában is. A felhasználók a nekik szóló üzeneteket saját belépési kódunkkal (vagy mágneskártyájukkal) olvashatják le. Jópofa lehetőség, hogy üdvözletet a megoldás segítségével akár az ajtón kívülről is  lehet hagyni a lakóknak, ha épp nem tartózkodnak otthon..

High-tech kégli a  Jövő házában

De nem kell ilyen messzire mennünk, ha csúcstechnikával felszerelt lakást akarunk látni, hiszen a budapesti Millenáris parkban nemrégiben megnyílt Jövő háza kiállításon a Microsoft Home koncepcióját bárki kipróbálhatja.

Nagy Levente, a Microsoft oktatási programmenedzsere a nyitás előtti napon kalauzolta végig a házon a Computer Panoráma munkatársát. Az ajtón a kulcslyukat felesleges keresni, ugyanis a belépőket egy ujjlenyomat-leolvasó azonosítja, ha pedig saját profilt állítanak be, akár az is előzetesen beprogramozható, hogy milyen fények, netán zene fogadja őket belépéskor. Az előszoba érintőképernyőjén az is látható, hogy éppen kik vannak otthon, és a T-com-házhoz hasonlóan itt is hagyhatnak egymásnak a felhasználók szöveget, hangot vagy akár mozgóképet tartalmazó üzeneteket.

A nappaliban tulajdonképpen ma is létező eszközök találhatók, hiszen a Microsoft szoftvert futtató Media Center PC-k és hatalmas plazmakijelzők már most is kaphatók a boltokban, bár áruk még meglehetősen borsos. A Media Center gépekben minden fontos funkció egyesül: számítógépként is funkcionálnak, emellett digitális videóként, hifi-toronyként is megállják a helyüket, de digitális fotókat is lehet nézni rajtuk.

Forrás: [origo]
Kiállítás a Jövő házában

A Jövő házában lévő lakás különböző pontjain  érintőkijelzők kaptak helyet, amelyekkel a világítást és a fűtést lehet szabályozni, ezekről akár a bejárati ajtót is egyetlen gombnyomással kinyitható. A konyha kijelzőjén a hűtő tartalma ellenőrizhető, sőt a számítógép még olyan receptekkel is szolgál, melyek a rendelkezésre álló alapanyagokból elkészíthetők.

A lakásban egy tábla-PC is helyet kapott: ennek érdekessége, hogy a kijelzője tetszőlegesen elforgatható, és egy speciális ceruzaféleséggel akár rajzolhatunk és írhatunk is rá, így üzenőfüzetként, jegyzettömbként is használható. A budapesti Microsoft Home lelke egyébként egy szerver, amely egy relétáblán keresztül irányítja az épület elektromos eszközeit, így a lakás berendezéseit az érintőkijelzőkről, PDA-ról vagy mobiltelefonról egyaránt lehet irányítani.

Köhler Zsolt
(Computer Panoráma)

KAPCSOLÓDÓ CIKK