A világ legnagyobb merevlemez-gyártója, a Seagate forgalomba hozta új, laptopokhoz tervezett winchestereit, amelyek 160 gigabájt adatot tárolnak egyetlen korongon.

A Seagate még tavaly nyáron mutatta be új, merőleges tárolási technológiát alkalmazó winchestereit, amelyek átlagosan 25 százalékkal nagyobb kapacitásúak, mint az eddigiek - adta hírül a CNet. Az újítás révén a merevlemezek könnyebbek és takarékosabbak is, mivel ha a kapacitást a meghajtóban lévő tányérok számának növelése nélkül valósítják meg, akkor nincs szükség további mechanikus alkatrészekre sem.

Az új technológiát éppen ezért a laptopgyártók használhatják ki legjobban, ahol sokat számít a fogyasztás és a súly. A most megjelentett Momentus 5400.3 modell 2,5 collos, és 5400 fordulat/perc sebességű, de lesz belőle lassabb, vagyis még takarékosabb fogyasztású, és gyorsabb modell is. A Seagate a hordozható gépekbe szánt kis méretű változat után hamarosan nagyobb, 3,5 collos modellt is kihoz asztali PC-khez, illetve készül a miniatűr, 1 collos változat is mobiltelefonokba.

Függőlegesen ír és olvas

A helytakarékos merőleges rögzítési technológiát már évekkel ezelőtt kidolgozták a gyártók. Az újítás lényege, hogy az adatokat tároló mágneses részecskéket a korongra merőlegesen polarizálják a hagyományos vízszintes elrendezés helyett, ami sűrűbb elrendezést tesz lehetővé. A technológia az elemzők szerint mostanra érett meg a piacai bevezetésre, és az idei év folyamán terjed majd el. A Seagate mellett hamarosan a Toshiba és a Hitachi is megjelenteti a merőleges adattárolást alkalmazó meghajtóit.