A Samsung leleplezte első digitális tükörreflexes fényképezőgépét, amely a Pentax közreműködésével készült. Az új gépvázhoz a híres német objektívgyártó, a Schneider-Kreuznach készít optikákat.

Az elmúlt hetekben felröppent pletykák igaznak bizonyultak, és megszületett az októberben kötött Samsung-Pentax megállapodás első eredménye: a Samsung GX-1S tükörreflexes fényképezőgép. A most bejelentett fényképező mindössze 505 grammos gépváza 6 megapixeles képérzékelőt rejt, amelynek az érzékenysége ISO 200 és 3200 között állítható. A hátoldalon egy nagyméretű 2,5 collos LCD kijelző kapott helyet, az objektívfoglalat pedig Pentax KAF szabványú.

Sajnos az új váz nem szolgál meglepő újdonságokkal, és a specifikációk is ismerősnek tűnhetnek, hiszen a GX-1S nem más, mint a már jól ismert Pentax *ist DS2 fényképező átcímkézett változata. Eltérések gyakorlatilag csak egyes elnevezésekben és a mellékelt szoftvercsomagban találhatók. A bemutatott két új objektív szintén átnevezett variánsoknak tűnnek: a Schneider-Kreuznach D-Xenon 18-55mm f/3,5-5,6 és a D-Xenon 50-200mm f/4-5,6 a szokásos tulajdonságokkal rendelkeznek. Az új digitális géppel használható az összes Pentax KA, KAF, és KAF2-szabványú objektív is.

Forrás: [origo]

A GX-1S tizenegy mezős autófókusz-rendszerrel van felszerelve, és az elkészült képeket SD-kártyára menti el, áramforrásként pedig négy darab ceruzaelemet/akkut lehet használni az új Samsung fényképezővel. A gépvázhoz csatlakoztatható az újonnan kifejlesztett Samsung SEF-36PZF vaku, mely szintén négy darab elemmel működik, kulcsszáma 36 (ISO 100 és 85mm látószög esetén). A most bemutatott termékek áráról és megjelenési időpontjáról nem közöltek információt.