Átalánydíjat valószínűleg nem szednek majd a legális fájlcserélésért, de a magáncélú másolásra rugalmas szabályozást dolgoznának ki Franciaországban.

A francia kulturális miniszter legújabb javaslata értelmében megkülönböztetnék a magáncélú másolást és a jogvédett anyagok nagy tételben való terjesztését. Renaud Donnedieu de Vabres puhítana az eredeti, szigorú tervezeten, de nem legalizálná teljesen a fájlcserét, ehelyett csak türelmesebb, eltérő mértékű szankciókat alkalmazna - adta hírül a kanadai Globe and Mail az AFP nyomán.

Tavaly év végén a francia nemzetgyűlés azt a 2001-es EU-s direktívát iktatta volna törvénybe, amely maximum 300 ezer eurós (több mint 75 millió forintos) pénzbírsággal és 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntette volna a szerzői jogok megsértését, az utolsó ülésnapon napirendre került javaslat azonban megbukott. Az alacsony részvétel mellett tartott szavazáson az ellenzéki és kormánypárti képviselők egy maroknyi csoportjának összefogása elég volt ahhoz, hogy a törvényhozás alsó háza első olvasatban a szigorítás helyett egy megengedő tervezetet fogadjon el. Ennek értelmében az internet-előfizetéshez csapott havi 7 eurós (körülbelül 1700 forintos) átalánydíj fejében legalizálták volna az internetes fájlcserélők használatát.

Szabadság helyett türelmi idő?

A kormány a téli szünet előtt tartott szavazás eredményének hatására átdolgozta a törvénytervezetet. Renaud Donnedieu de Vabres mostani javaslata szerint továbbra is az uniós direktívának megfelelő szigorral büntetnék azokat, akik nagy mennyiségben terjesztenek jogvédett tartalmakat, az átlagfelhasználókkal szemben viszont elnézőbbek lennének. A boltban vásárolt CD-kről és DVD-kről maximum öt, saját célra használható másolat készítését engednék meg, a fájlcserélők felhasználóit pedig először e-mailben, majd hivatalos levélben figyelmeztetnék, és csak ezek után szabnának ki maximum 300-1500 eurós (75-375 ezer forintos) bírságot.

Az ellenzéki szocialista képviselők viszont továbbra is kitartanak a fájlcsere legalizálása ás az átalánydíjas megoldás mellett. A párt olyan megoldást szeretne, amely "a magáncélú másolás korlátozása nélkül is lehetővé teszi a szerzők honorálását" - nyilatkozta Francois Hollande pártvezér a Bloomberg beszámolója szerint. A fájlcserét legalizáló javaslat hatalmas felháborodást keltett a francia kiadók és zenészek körében: Johnny Hallyday veterán rockzenész szerint a "szakma halálát" jelenti, ha műveiket szabadon le lehet tölteni a netről, a zeneszerzők és zeneműkiadók szervezetének (SACEM) elnöke,  Bernard Miyet pedig egyenesen a "művészet szovjetizálásáról" beszélt.

A kormány szerint nincs méltányos átalánydíj

A kormányzó UMP vezetője, Nicolas Sarkozy belügyminiszter szerint az átalánydíjas megoldás nem jelenthet megoldást, és nem csak azért, mert annak mértékét nem lehet méltányosan megállapítani, hanem azért is, mert az alkotók jogos elvárása, hogy tehetségüket és munkájukat közvetlenül, és ne "kollektív módon" honorálják.

A felülvizsgált szerzői jogi törvény a kormány álláspontja szerint minden igényt kielégítene, mivel egyszerre rendelkezne a magáncélú másolatok felhasználásáról és szoríthatná vissza a kalózkodást, és az UMP attól sem zárkózik el, hogy később, a gyakorlati tapasztalatok függvényében módosítsák. Franciaországban egyébként nyolcmillióan használnak fájlcserélőket kisebb-nagyob rendszerességgel.