Elmarasztaló határozatot hozott a Gazdasági Versenyhivatal a T-Online-nal szemben fogyasztók megtévesztésére hivatkozva. Az ügy előzménye, hogy augusztusban 48 előfizetőnek a szolgáltató felmondta a szerződését.

A fogyasztók megtévesztése miatt elmarasztalta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a T-Online Magyarországot a kedden meghozott versenytanácsi határozatában. A GVH ugyanakkor bírságot nem rótt ki a szolgáltatóra. A versenytanács határozata szerint 2005 júliusától - vagyis attól az időponttól, amikor már döntött a forgalmi korlátozás bevezetéséről - már nem alkalmazhatta volna hirdetéseiben a korlátlan kifejezést díjcsomagjaira.

Nem lakossági felhasználás

Emlékezetes, hogy 2005 augusztusában a vállalat közel félszáz ügyfelének mondott fel arra hivatkozva, hogy azok akkora adatforgalmat bonyolítanak hálózatán, ami már túlmutat a lakossági felhasználás keretein. Az eset kapcsán tavaly ősszel az internetezők érdekeit védő Netért egyesület, valamint a hírközlési fogyasztói jogok képviselője, Juhász Károly is tárgyalásokat kezdeményezett a szolgáltatóval. A tárgyalások eredményeképpen a T-Online vállalta, hogy szerződési feltételeiben meghatározza azt a forgalmi mennyiséget, amin felül már extrém felhasználásnak tekinti az internetezést - ez három hónap átlagában 150 gigabájt lett végül, ami nagyjából 30 DVD-nyi vagy 220 CD-nyi adatnak felel meg.

Szilágyi Árpád, a szolgáltató PR-menedzsere elmondta: a T-Online különbséget tesz a korlátlan és a forgalomfüggetlen kifejezések közt. Míg a korlátlan valóban minden korlátozás nélküli internethasználatot jelent, a forgalomfüggetlenségel hirdetett csomagok esetében egy elméleti korlátozás bevezethető, ilyenkor a T-Online érvényesítheti a vállalkozás üzleti érdekeit - magyarán: akár fel is mondhatja a szerződést, ha már nem éri meg szolgáltatni. A GVH szerint a két fogalom egyikét sem használhatta volna a T-Online. Szilágyi szerint a korlátlan kifejezést kerülték is. A versenytanács határozata szerint azonban ezek a kifejezések megjelentek.

Tisztázott határok

Az eset után a szerződési feltételekben megjelent módosítás szerint egyébként a jövőben, ha egy előfizető három hónap átlagában eléri a 150 gigabájtnyi határt, a szolgáltató figyelmeztetést küldhet neki és más díjcsomagot ajánlhat, ám ha az előfizető nem módosít felhasználási szokásain, végső esetben a szerződés felmondására is sor kerülhet. A versenytanácsi eljárás során elhangzott: ezt a szankciót a szolgáltató az eljárás ideje alatt nem alkalmazta.

A versenytanács indoklásában elhangzott: a bírságtól azért tekintenek el, mert a T-Online együttműködött azokkal a szervekkel, amelyek tárgyalásokat kezdeményeztek a szerződések felmondása után. Ugyanakkor hangsúlyozta: a 2005 júliusa utáni tájékoztatásban a korlátlan és forgalomfüggetlen jelzők használata megtévesztő volt.

(Az [origo]-t a T-Online adja ki.)