Steve Jobs az Intel-alapú gépek bemutatóján azt ígérte, az új iMac kétszer gyorsabb lesz elődjénél, az első gyakorlati szoftveres tesztek viszont rácáfoltak erre.

Az Apple saját weboldalán is úgy hirdeti az új, Intel-alapú modelleket, hogy kétszer gyorsabbak a tavaly bemutatott G5-ösöknél. A processzorok teljesítménye lehet, hogy teljesíti ezt az elvárást, a Macworld magazin iMac-tesztjei szerint viszont szoftveres alkalmazások használata közben nem hozzák ezt a teljesítményt.

A szaklap munkatársai összevetették egymással az ősszel megjelentetett PowerPC-alapú G5-öst és az év elején Intel Core Duo processzorral szerelt utódját. A legfeltűnőbb különbség, hogy az újabb gép majdnem feleannyi idő alatt bootol be: 46 másodperc helyett már 25 másodperc alatt kész a használatra bekapcsolás után, munka közben viszont már nem mindig ilyen jelentős a gyorsulás.

Rosettával lassabb

A kép- és videoszerkesztő iPhoto és iMovie programokból már az új platformra kiadott, úgynevezett natív változat is megjelent, és a Macworld tesztje szerint az ezekkel a szoftverekkel, valamint a BBEdit szövegszerkesztővel elvégzett műveletek átlagosan 25 százalékkal gyorsabbak a kétmagos gépen. A többi, PowerPC processzoros gépre írt szoftvert csak a Rosetta emulátorprogram segítségével lehet futtatni az inteles modelleken, így azok sebességtesztje még nem mérvadó: az iTunes és a Photoshop CS viszont ennek köszönhetően a régi G5-ösön működik gyorsabban. Az Apple márciusra ígéri, hogy minden saját szoftverének megjelenteti az inteles gépekre írt változatát, a többi gyártóról még nincsenek pontos adatok.

Az Apple-felhasználókat egyébként megdöbbentette az új modellek bejelentése, hiszen legtöbben arra számítottak, hogy elsőként az olcsóbb gépek, így például a Mac mini kap először Intel-processzort. Ehelyett a január elején tartott MacWorld expón az ősszel megújított iMac és a cég csúcskategóriás laptopja, a MacBook Pro mutatkozott be először kétmagos változatban. Az Apple-nek elsősorban a Powerbook megújítása volt fontos, mivel manapság a hordozható gépek a legkelendőbbek, az IBM pedig késlekedett az új mobilprocesszorokkal.

A vásárlóknak megéri?

Forrás: [origo]

Gyorsabb processzor, de az ára és a külseje nem változott


A vásárlók számára most a legnagyobb dilemma, hogy érdemes-e a legújabb iMacre váltani: a legnagyobb hazai maces fórum, a BeszéljükMac.com olvasói között is megoszlanak a vélemények. Sokak szerint csak azok után lehet majd megítélni a processzorváltás eredményét, hogy minden szoftverből megjelent a natív, inteles változat is. Az Apple magyarországi képviseletének vezetője kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy még nem látta ugyan a konkrét adatokat, de szerinte nem mérvadóak a Macworld mérései. Emanuele Massimo véleménye szerint sebességet sokféleképpen lehet tesztelni, az Apple-nek pedig nem áll érdekében hazudni az új gépek teljesítményéről.

A cégvezető szerint egyébként még akkor is érdemes inkább az új modellt választani, ha bizonyos szoftverek csak 20-25 százalékos sebességnövekedést mutatnak; saját tapasztalatai alapján pedig a hétköznapi használat során, például egy webböngésző elindításakor feltűnő a különbség. Az inteles gépek nálunk is ugyanannyiba kerülnek - bruttó 368 370 forintnál indul az áruk -, mint az előző változat, és az első szállítmány a napokban kerül a hazai boltokba. Az új MacBook Próra (amely a cég állítása szerint négyszer gyorsabb lesz a korábbi legerősebb PowerBooknál) viszont még körülbelül egy hónapot várni kell.