Képbuherálás egyszerűen

2006.02.03. 12:13

A héten jelent meg az első magyar verzió a Google ingyenes képkezelő programjából. A Picasa felvételeink feljavítása mellett kategorizálásukban is hathatós segítséget nyújt.

A világ legnépszerűbb webes keresőjéről ismert internetes cég az utóbbi években azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy újabb és újabb területeken jelent meg szolgáltatásaival. Ma már nem csak a weboldalak szövege, képanyaga és egyéb adatai között lehet keresni a Google segítségével: a Földről készült felvételek bárki számára böngészhetővé váltak a Google Earth műholdképein keresztül, a Google Desktop Search pedig az otthoni számítógépen való keresést változtatta meg.

A fotózás iránt érdeklődők számára azonban a legfigyelemreméltóbb Google-szoftver a Picasa, amelynek a napokban magyar verziója is megjelent. Az online óriásvállalat másfél évvel ezelőtt vásárolta fel a szoftver fejlesztőjét, s azóta folyamatosan javították és új funkciókkal bővítették az alkalmazás képességeit, s teljesen ingyenessé vált.  A Picasa az alapvető képszerkesztő funkciók mellett a számítógépen elraktározott képek között való eligazításban is segít.

Forrás: [origo]

Minden képet megkeres

A Picasa installálása rendkívül egyszerű, a mindössze 5 megabájtos telepítőfájl letöltése után hamar megjelenik a nyitóképernyő. Első indításkor a program összegyűjti a számítógép merevlemezén tárolt képeket saját adatbázisába, amelyet a későbbiekben automatikusan frissít. Itt több opció között lehet választani: a szoftverrel végigpásztáztatható a teljes merevlemez, de leszűkíthető a keresés a felhasználó által megadott vagy a Képek nevű mappára is.

Bár az előbbi lehetőség várhatóan jóval több ideig tart, garantáltan megtalál minden rögzített fotót, ugyanakkor számos felesleges képet is begyűjt (például az ideiglenes internetfájlok közül). Ugyanakkor ha ezt az opciót választjuk, jó az esély rá, hogy a könyvtárak rejtekéből előkerül néhány régen elfelejtett fénykép: a fotókat egyébként elkészítésük alapján rendezi időrendbe a szoftver.

Könnyen böngészhető virtuális albumok

Ingyenes szoftverek
Összeválogattuk Önnek a PC-jéhez szükséges szoftvereket.Hasznos programok letöltése

A keresés befejeztével egy könnyen átlátható kezelőfelület jelenik meg a Picasában. A képernyő bal oldalán találhatók a katalogizált mappák, alapbeállításban a létrehozás ideje szerint haladva. Korábban sok kritika érte a szoftvert amiatt, hogy csak időrendi sorrendben lehet böngészni a fotókat, a legújabb verzióban viszont már választható a név szerinti listázás is. Szokatlan lehetőség a szoftver virtuális album funkciója, amellyel a katalogizálás egyszerűsödik le anélkül, hogy az eredeti fájlstruktúra megváltozna. Ezzel lényegében egész könyvtárak pakolhatók egy virtuális albumba az adatbázison belül.

A jobb felső sarokban, a webböngészőknél megszokott helyen található egy keresőablak, ahol fájlnév és egyéb adatok alapján lehet fájlok után kutatni. Nekünk nagyon tetszett az ugyanitt található csúszka, amit tologatva az utóbbi napok, hónapok vagy évek adatállományára szűkíthető a keresés. Talán nem meglepő, de a Picasa a Google hagyományainak megfelelően nagyon gyorsan találja meg a kívánt eredményt, még az tesztgépünkön lévő 21 ezer fotó között is villámgyorsan keresett. A monitoron a legnagyobb felületet természetesen a képnézegető ablak foglalja el, ennél érdemes tudni, hogy a kisképek mérete a jobb alsó sarokban található csúszka segítségével ízlés szerint változtatható.

Forrás: [origo]

Képjavítás extra kényelemmel

Egy ingyenes szoftvertől nem várható el a vérbeli fotószerkesztő alkalmazásokat jellemző tudás, viszont a leggyakrabban használt eszközök kivétel nélkül helyet kaptak a Picasában, ráadásul ezeket nagyon egyszerű használni. A szerkesztőablakot dupla kattintással lehet elérni: itt lehet például módosítani a képkivágást, eltüntetni a felvételről a vörös szemeket, de automatikus kontraszt- vagy színbeállítást is elvégez a program. Egy további fül alatt finomhangolt megvilágítást és színjavítást lehet eszközöl a kiválasztott képen, de kísérletezésre hajlamos felhasználóknak ajánlott az effektek kipróbálása is. Ezek között található fekete-fehér, szépia, puha fókusz, szaturáció és sok egyéb lehetőség, s a használatot könnyíti az is, hogy az elvégzett módosítások bármikor visszavonhatók.

Véletlen mozdulatok kizárva

A képszerkesztést illetően a Picasa legnagyobb előnye - illetve egyesek szerint hátránya -, hogy a változtatásokkal nem írja felül az eredeti képfájlt, így véletlenül sem lehet elrontani a fotókat meggondolatlan mozdulatokkal. A képforgatást, színkorrekciót és egyáltalán minden módosítást egy adatbázisban rögzít, amennyiben pedig az új képet véglegesíteni kell, a Másolat mentése opcióval lehet ezt megtenni. Mindez rendkívül hasznos lehet a hobbifotósoknak, fájó negatívum viszont azoknak, akik más képfeldolgozó szoftverrel együtt használnák a Picasát.

A Google szoftvere a katalogizáláson és alapvető képszerkesztésen kívül tartalmaz több hasznos beépített modult is: ezek egyikével diavetítést indíthatunk (bár sajnos nem támogatja a több monitoros megjelenítést), egy másikkal pedig képernyővédők készíthetők. Emellett a Picasával webes tárhelyre feltölthető képgalériát is le lehet generálni, s a legjobbnak ítélt képeket az Ajándék CD létrehozásával optikai lemezre is fel lehet égetni, ki lehet nyomtatni, vagy - akár automatikusan lekicsinyítve méretüket - e-mailben is továbbítani lehet.

Forrás: [origo]


Hello: fotómegosztás chaten

A digitális képkollekció megosztására a hagyományos módszereken kívül egy remek újítással nyújt alternatívát a Google. A Picasa fejlesztői készítették a Hello nevű speciális chatszoftvert is: ennek érdekessége abban rejlik, hogy a csevegő felek képeket küldhetnek át egymásnak.

A Hello a kiválasztott képeket automatikusan átméretezi - alapbeállítás szerint 640x480 pixelesre - ezért a küldés nagyon gyors, széles sávú kapcsolaton a beszélgetőpartnerek szinte azonnal megkapják a fotókat. Egy kikapcsolható ablakban azt is mutatja a program, hogy a másik fél éppen melyik fényképet nézi, vagyis kölcsönösen ellenőrizhető, ugyanarról a felvételről folyik-e az eszmecsere. Bár a Hellón keresztüli képnézegetéshez mindkét félnek egyszerre be kell jelentkeznie a rendszerbe, a már átküldött fotókat a program lementi egy könyvtárba. Természetesen képek küldése a hagyományos csevegőprogramokkal - például az ICQ-val vagy az MSN Messengerrel - is lehetséges, a síelésen/nyaraláson készült fotókat jóval kényelmesebb a Hellóval megmutatni távolba szakadt ismerősöknek, ezen ugyanis jóval könnyebb kommentálni a képen rögzített emlékeket.

Halász Dániel

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK