Operációs rendszert fejleszt a Google

2006.02.01. 10:18

Goobuntu névre hallgat az a Linux operációs rendszer, amelyen a világ legnagyobb keresőcégének fejlesztői dolgoznak, de még nem lehet tudni, mi lesz a céljuk vele.

A Google egyelőre csak arra készül, hogy saját belső használatú gépein cserélje a le a Windows rendszereket Linuxra - legalábbis hivatalosan csak ennyit erősített meg a cég. A fejlesztésről először a Financial Times számolt be még január 20-án, és a CNet elemzői szerint ez nem is olyan nagy újság: egy sor más nagyvállalat is döntött már úgy, hogy nyílt forráskódú operációs rendszerre áll át.

Az egyik legnépszerűbb Linuxot vették kézbe

Elképzelhető azonban, hogy a Google idővel az operációs rendszerek piacán is szembeszáll a Microsofttal, és terjeszteni kezdi majd saját disztribúcióját. A Goobuntu az egyik legnépszerűbb és leggyorsabban terjedő Linux-disztribúcióra, az Ubuntura épül, amely így jó nyersanyag egy ilyen tervhez. Az Ubuntu megalkotása egy dél-afrikai milliárdos, Mark Shuttleworth nevéhez fűződik, aki saját pénzén már a világűrt is megjárta (ezzel ő lett az első afrikai űrhajós).

Shuttleworth szándéka az volt, hogy egy könnyen kezelhető, felhasználóbarát Linux-változatot hozzon létre. A szoftver neve is ezt az üzenetet hordozza: az "ubuntu" szó zulu nyelven annyit tesz, "emberséggel másokkal szemben", és a koncepció, úgy tűnik, bejött. Az ingyenesen terjesztett Ubuntu jelenleg a Linux-letöltési toplisták élén áll, a terjesztők adatai szerint már több mint hatmillió gépre telepítették világszerte, és várakozásaik szerint ez a szám nyolc hónapon belül megduplázódik. A rendszerből átlagosan félévente jelenik meg új kiadás.

Forrás: ubuntu.com

Képszerkesztés Ubuntuval


Az Ubuntu a Linux-guruk és fejlesztők körében elterjedt Debian rendszer otthoni felhasználók számára "megszelídített" változata. A Google mérnökeinek azonban még így is sok munkájuk lesz vele, mire a Windows-környezethez szokott átlagemberek számára is könnyen kezelhető, átlátható rendszert faragnak belőle, hiszen még a leginkább felhasználóbarát Linux-rendszerek magabiztos használatának elsajátítása is hosszú tanulást igényel.

A domain még nem az övék

A Google-tól a cég tavalyi, Sunnal kötött együttműködési megállapodása óta sok elemző azt várja, hogy mikor kezd saját, akár webes alapú operációs rendszer fejlesztésébe, egyesek pedig már egyenesen egy olcsó, netezéshez használható számítógép megjelentetését várták az internetes óriáscégtől. A vállalat egyelőre rácáfolt ezekre a várakozásokra, január elején viszont Google Pack néven megjelentetett egy ingyenesen letölthető szoftvercsomagot, amely részben a Windows hiányosságait orvosló alkalmazásokból áll - és jórészt nem a cég saját szoftvereit tartalmazza.

A The Register azt is megjegyzi, hogy ugyan a Goobuntu.com webcímet az elmúlt napokban regisztráltatták, az nem a Google-é, hanem egy kubai portálra mutat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK