Finn győzelem a hazai mobilhajító versenyen

2006.02.05. 11:22

Szinte hagyomány, hogy finn versenyző nyeri a mobiltelefonhajító-versenyeket, s most is így történt: a budapesti finn kultúrközpontban megrendezett versengés első díját egy finn induló vihette haza.

Péntek este rendeztek hazánkban először mobiltelefon-hajító versenyt. A Finnagora finn kulturális, tudományos és gazdasági központban (mindez finnül: Suomen kulttuurin, tieteen ja talouden keskus) tartott rendezvény apropója Bruno Maximus festőművész kiállítása volt, melyen a különös finn népszokásokat megörökítő képeket mutattak be.

A stílus a lényeg

Az ötéves múlttal rendelkező mobiltelefon-hajítás annak ellenére inkább szabadidős tevékenység, mint sport, hogy már világbajnokságot is rendeztek, s a budapesti rendezvényen is minden kelléke megvolt a profi versenyeknek: pálya, pontozóbírók és díjeső a megmérettetés végén. A Finnagóra stílusversenyt hirdetett, azaz nem a távolság számított, hanem a dobás stílusa és pontossága.

Fotó: Fábián Évi
A képre kattintva megnézheti képgalériánkat!

Hanna Helavuori, a Finnagóra igazgatója lapunknak elmondta: a fantáziadús finn versengések jellemzően egy-egy finn városhoz kötődnek. Míg például a feleségcipelésnek, vagy a mocsári focinak évszázados hagyománya van, a telefonhajigálás - ahogy maga a mobiltelefónia is - fiatalabb. Mobiltelefon-hajítási versenyt Savonlinna város lakói rendeztek először 2000-ben (egyébként a város operafesztiváljáról ismert igazán), azóta minden évben ott tartják a világbajnokságot - melynek első díjait zömmel finnek viszik el. Bogdán Lilla, a Finnagora tanácsadója a verseny meghirdetésekor az [origo]-nek úgy nyilatkozott, hogy kevésbé az ismert készülékgyártó, a Nokia finnországi székhelyének, mint inkább a finnek technológiai orentáltságának köszönhetően alkulhatott ki e szokatlan tevékenység.

Sporteredmények

helyezés név pont

1.

Päivi Mähönen 57

2.

Kati Rönty 52

3.

Nagy Lászlóné 45
A pénteki megmérettetésen meglepően sok, legalább harminc versenyző nevezett, a "sporteszközöket" pedig a Nokia biztosította (egy versenyző pedig saját használt készüléket). Az alapvetően jószívű zsűri a cél elvétését rendre lepontozta, ám a stílus, gondolat, elképzelés összhangját nagyra értékelte.

Az első díj egy Bruno Maximus-festmény volt, melyet a nyertes maga választhatott ki, de apró ajándékot kapott valamennyi gyermek is, akik indultak a versenyen. A jó hangulatú rendezvény szervezői a széthullott készülékek elszállításáról is gondoskoztak: a pozdorjává zúzott telefonokat egy veszélyeshulladék-tartó ládába gyűjtötték.

KAPCSOLÓDÓ CIKK