Globális Wi-Fi-hálózatot épít a Google és a Skype

2006.02.07. 14:04

A két internetes világcég támogatja egy fiatal spanyol cég tervét, amely ingyenes Wi-Fi hotspotokkal hálózná be a világot.

A FON nevű spanyol cég még csak három hónapja létezik, de máris elnyerte a Google és a Skype támogatását: a két internetes vállalat összesen 22 millió dollárt dobott össze egy világméretű Wi-Fi-hálózat létrehozása érdekében - adta hírül a Mercury News. A jelenleg 3000 előfizetővel rendelkező vállalat mozgalmat indított a drót nélküli internetezők körében, amelynek lényege, hogy a felhasználók (spanyol fantázianevén "foneros") bedobják saját hotspotjaikat egy közös, globális hálózatba, amelyet azután bárhol ingyen használhatnak.

Több szintű tagság

A teljes jogú tagok saját routerük üzemeltetéséért cserébe bárhol ingyenesen élvezhetik majd a szolgáltatást, de a cég lehetővé teszi azt is, hogy aki akar, pénzt kérjen hotspotjának átengedéséért, az alkalmi felhasználók pedig szintén használati díj fejében léphetnek majd be a hálózatba. A cég ötletével csak egy gond van: az internetszolgáltatók rendszerint tiltják, hogy a felhasználók szabadon megosszák a tőlük vásárolt netkapcsolatot, vagyis jelenlegi formájában az egész mozgalom törvénysértő.

Forrás: [origo]
Csak egy router kell a belépéshez

A FON alapítója, Martin Varsavsky abban bízik, hogy a Skype-pal és a Google-lal a háta mögött nyomást gyakorolhat a szolgáltatókra, akiket ugyan még meg kell győznie a FON létjogosultságáról, de ennek érdekében fel is ajánlja nekik a bevételek egy részét. Az üzletember szerint a mozgalom már csak azért is hasznot hoz a netszolgáltatóknak, mert aki részt akar venni benne, annak először valamilyen hagyományos elérésre van szüksége, hogy legyen mit megosztania másokkal.

Start novemberben

Varsavsky szerint a FON hálózata népszerűbb lesz majd, mint a széles sávú mobilszolgáltatások, mert bár azok nagyobb területet képesek lefedni, a Wi-Fi sokkal gyorsabb elérést biztosít. A hálózat novemberben indul: a résztvevőknek saját Wi-Fi routerükre kell telepíteniük a FON szoftverét, de saját eszközt is kérhetnek a cégtől, amely azután regisztrált azonosítójuk és jelszavuk alapján engedi be a többi felhasználót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK