BitTorrentes fájlcserélő-klienst és grafikus segédprogramokat kapott a készülő 9-es Opera, amelynek tesztváltozatát már le lehet tölteni.

Az Opera fejlesztői megjelentették a népszerű alternatív böngésző fejlesztés alatt álló, 9-es változatának második előzetesét. A szoftver végleges verziójára még várni kell - várhatóan valamikor tavasszal jelenik meg -, de az újításokat már a bemutató verzióban is ki lehet próbálni.

Widgetek és BitTorrent

Az egyik legjelentősebb újítás az eddig csak az Apple gépeken ismert úgynevezett widgetek integrálása a böngészőbe. Ezek olyan grafikus segédprogramok, amelyeket a böngésző futtat ugyan, de az asztalon jelennek meg, és szabadon áthelyezhetők. Widgeteket szabadon írhatnak, szerkeszthetnek a felhasználók is, és pár kattintással telepíteni lehet őket a számítógépre.

A programba beépítettek egy BitTorrent-klienst, amelynek segítségével közvetlenül a böngészőből lehet vezérelni a letöltéseket. A torrent-technológia elsősorban nagy méretű fájlok letöltését gyorsítja fel úgy, hogy nem egyetlen szerverről szedi le a fájlokat, hanem a felhasználók gépein található adatcsomagokat is újra megosztja a többiek számára.

Előnézeti kép a weblapokról

Az Opera másik újdonsága a böngészőlapok kezelését könnyíti meg. Ezek segítségével egy ablakban több weboldalt is meg lehet nyitni egymás mellett, és a fedésben lévő lapokról előnézeti képet ad a program, ha a felhasználó a laphoz tartozó böngészőfülre húzza az egérpointert.

Forrás: [origo]

Megmutatja, mit rejt a fül


A felhasználók emellett szabadon beállíthatják a böngészett weboldalak megjelenítését, letiltva az általuk szükségtelennek tartott elemek megjelenítését, ami meggyorsítja a szörfölést. A felugró ablakok tiltását is részletesebben lehet konfigurálni az új verzióban, a blokkolt ablakok pedig egy külön gyűjtőbe kerülhetnek, ahonnan igény szerint vissza lehet keresni őket.

A szoftver, mint az már a korábbi verziókban is megszokott, használható e-mailek és az RSS-hírcsatornák olvasására is. Az előzetes verziót a gyártó weboldaláról lehet letölteni PC-s, unixos és maces változatban, de a fejlesztők figyelmeztetnek rá, hogy csak az újítások bemutatására szolgál, ezért nem alkalmas rendszeres használatra.