Lemondunk szerzői jogaink egy részéről: az [origo] két rovatának cikkei -a hazai internetes portálok közül elsőként - mostantól kísérleti jelleggel Creative Commons licenc alatt jelennek meg, ami lehetővé teszi olvasóink számára, hogy bizonyos feltételekkel szabadon használják majd fel anyagainkat. De mit is jelent ez a gyakorlatban?

Az [origo] oldalain megjelenő írásokat a Magyarországon hatályos szerzői jogi törvények védik, amire minden lap alján apró betűs szöveg is figyelmeztet: Az [origo] kiadója a T-Online Magyarország Rt. (C) Minden jog fenntartva. Ennek értelmében a portálon megjelenő írásos anyagokat csak a T-Online engedélyével lehet felhasználni.

Ezen most változtatunk, így a jól ismert (C) betűt  kísérleti jelleggel két rovatunk - a Techbázis és a Tudomány -  írásai alatt váltja fel a Creative Commons dupla C betűs emblémája. Ha olvasóink az új jelölést látják egy cikk alatt, akkor az írást nem kereskedelmi célra az eddiginél szabadabban használhatják fel - például privát honlapon, blogon, iskolai előadáson. Amennyiben kezdeményezésünk kedvező fogadtatásra talál, a későbbiekben az [origo] további rovataival bővítjük majd a CC-s kínálatot.

Nevezd meg, ne add el, ne változtasd

Első körben az [origo] Techbázis és Tudomány rovatának cikkeit publikáljuk Creative Commons Nevezd meg! - Ne add el! - Ne változtasd! 2.5 Hungary licenc alatt, amely lehetővé teszi az írások szabad másolását, terjesztését, bemutatását és előadását. Ennek pontos feltételei a következők:

Tilos a kereskedelmi célú felhasználás: Magán-, nonprofit- vagy oktatási célra felhasználhatók a CC-licenccel védett cikkeink, a kereskedelmi célú felhasználásuk viszont továbbra is csak kiadónk engedélyével lehetséges. A T-Online nem kereskedelmi felhasználásnak tekint minden olyan felhasználást, amely a jövedelem szerzés célját még közvetve sem szolgálja, így például szakmai, tudományos, non-profit szervezetek honlapján le lehet azokat közölni.
A szerzőt meg kell jelöni: A cikkek felhasználása során az [origo]-t szerzőként meg kell jelölni. Arra kérjük azonban olvasóinkat, hogy ne csak szövegesen tegyék ki a megjelölést, hanem helyezzenek el egy az [origo] nyitóoldalára (http://origo.hu) mutató hivatkozást. Ez azért különösen fontos, hogy követni tudjuk, mennyien élnek az újfajta licenc által nyújtott lehetőséggel, ezzel is figyelve a Creative Commons mozgalom magyarországi elterjedését.
Tilos a változtatás: A felhasznált cikket tilos módosítani, átdolgozni és származékos művet készíteni belőle, vagyis az idézett szöveget vagy szövegrészletet csak eredeti formájában lehet közzétenni.

A szöveg lett szabadabb

Felhívjuk olvasóink figyelmét arra is, hogy az újfajta licencelés csak cikkeink írásos anyagára  vonatkozik, a bennük szereplő képekre nem, ezek továbbra is teljes szerzői jogi védelem alá esenek. Nem terjesztjük ki a CC-licenc hatályát a külső partnereink - például a Vírushíradó, a PC Guru vagy a Múlt-Kor - által az érintett rovatainkban megjelentetett cikkekre sem.  Azt, hogy az adott cikket lehet-e CC-licenccel használni, mindig az adott anyag alján elhelyezett ikonnal jelezzük a képünkön - illetve a jelen cikk alján is - látható módon. Nem kötelező, de megköszönnénk, ha a tartalmainkat felhasználók e-mailben jeleznék nekünk, éltek a Creative Commons nyújtotta lehetőségekkel. 

Forrás: [origo]

Így jelezzük a szabad licences írásokat az [origo]-n


Mire jó a Creative Commons?

Forrás: [origo]
Larry Lessig, az ötletgazda

A Creative Commons (tükörfordításban "kreatív közjavak") mozgalmat Larry Lessig, a Stanford egyetem jogi iskolájának professzora indította el 2001-ben, és a CC már a világ több mint harminc országában van jelen. Hazánkban 2005. október 16-án indult el az újfajta licenctípus, és azóta már egy sor magyar nyelvű alkotást tettek közzé alatta.

A mozgalom alapvetése szerint a hagyományos jogrendszer alkalmatlan arra, hogy megfeleljen az internet és a digitális média napjainkban támasztott követelményeknek. Ennek legfőbb oka az, hogy az elektronikus formában létrehozott vagy ilyen formában tárolható alkotások - szöveg, film, zene, kép - többszörözésének nem lehet gátat vetni, sőt, általában rendeltetésszerű használatuk is feltételezi a másolást, ami a hagyományos szabályozás értelmében bűncselekménynek minősülhet. Emiatt az  internetezők nagy része egy sor törvénysértést követ el nap nap után.

A Creative Commons ezen szeretne változtatni, lehetővé téve, hogy a törvények keretei közt az alkotók is megszabhassák, milyen formában teszik lehetővé műveik felhasználását, jogaik egy részét visszavonhatatlanul átruházva a digitális fogyasztókra. A CC tehát az eddig megszokott "minden jog fenntartva" helyett a "néhány jog fenntartva" védelmet kínálja. A mozgalom nem támogatja a kalózkodást, viszont szeretné elérni a szerzői jogi szabályozás megváltoztatását, hogy az rugalmasan alkalmazkodjon korunk követelményeihez, s mindig az adott ország jogi szabályozásához igazítják a licencet - akár bizonyos kompromisszumok árán is.

Az interneten lehet licencet gyártani

Forrás: [origo]

Az alkotó választhat


A magyarországi Creative Commons weboldalán bárki létrehozhatja a saját művei védelméhez kiválasztott licencet, melyet aztán belinkelhet a világhálón publikált műve mellé. A CC által felkínált négyféle védelmi feltételből összesen tizenegy licencvariáció állítható össze, amelyekről a felhasználó egy egyszerűsített (bárki által értelmezhető), egy részletes (jogi szaknyelven írt) és egy digitális (számítógéppel olvasható) leírást is kap. Ez utóbbit kifejezetten a webes keresőszoftverek által értelmezhető formában tartalmazza a mű lehetséges felhasználásának paramétereit.

A CC-licencek az októberi indulás óta használhatók ugyan Magyarországon, ám a szerzői jogi törvénybe csak decemberben került be az a passzus, amely elfogadhatóvá teszi az elektronikus formában létrehozott felhasználási szerződést on-demand szolgáltatások tekintetében. Ezt megelőzően írásba is kellett (volna) foglalni CC által védett művek felhasználási feltételeit, 2006. január 1-jétől azonban a törvény 45. paragrafusának 3. bekezdése értelmében viszont már nálunk is teljesen jogszerű a neten generált CC-licencek használata írásos művek esetében.