Kétszemű fényképező ínyenceknek

2006.02.19. 11:35

Teszteltük a Kodak nemrégiben debütált speciális fényképezőgépét: a Kodak V570 panorámaképek és nagylátószögű felvételek készítésére egyedülálló módon képes, képminőségén azonban még lehetne csiszolni.

A mai fényképezőgép-dömping korszakban ritkán fejlesztenek ki a gyártók igazán különleges megoldásokat, hiszen minden radikális újítás piaci kockázatot jelent. Éppen ezért figyeltek fel a témával foglalkozó szakemberek ez év januárjában a Kodak egyik bejelentésére, amely egy újfajta, két optikával rendelkező digitális eszközről szólt. Első ránézésre a Kodak EasyShare V570 nem különbözik a hagyományos fényképezőktől, csupán egy szokásos, az átlagosnál szebben megtervezett fém gépvázba bújtatott kompakt kamerának tűnik. A külső kialakítást illetően a múlt század eleji "art deco" hagyományait követő, retró stílusú 5 megapixeles termék hátoldalán nagy, 230 ezer pixeles felbontású, 2,5 collos kijelző kapott helyet. Az LCD érdekessége, hogy a hátsó rész közepén helyezkedik el, a kezelőszervek pedig a kijelző két oldalán találhatók.

Forrás: [origo]

Két optika először digitális gépen

A digigép egyedisége már a bekapcsoláskor megmutatkozik: ilyenkor az objektívet védő fémlapocska villámgyorsan oldalra húzódik, és előtűnik a különleges, dupla lencse. Bár a gépen elhelyezett matrica szerint ez a világon az első dupla objektívet tartalmazó digitális fényképező, a fotótörténetet alaposabban ismerők tudják, hogy analóg sztereó fényképezők már régóta léteznek, igaz, felhasználásuk is teljesen eltérő. A V570-ben található lencserendszer szokatlan kialakítást igényelt, mert mindkét objektív saját 5 megapixeles képérzékelőt kapott.

A felső lencse nagylátószögű, fix gyújtótávolságú, kisfilmen 23 milliméteres értékűnek megfelelő. Az alsó optika pedig átszámítva 39 - 117 milliméteres tartományt biztosít, azaz háromszoros zoommal rendelkezik. A két objektív végpontja közti érték alapján a gyártó ötszörös zoomtartományúként hirdeti az új fényképezőt, de ez valójában félrevezető, hiszen a 23 és a 39 milliméter között az átmenetet csupán digitális zoom biztosítja, méghozzá nagyon rossz minőségben. Ezt ajánlott kikapcsolva hagyni, így viszont nem használható valódi ötszörös tartományban a termék. Ettől a két apró marketinges trükktől eltekintve a V570 megfelel az ígéreteknek.

Forrás: [origo]
A kép nagyban

Rendkívül nagy látószög

A fényképezőben természetesen azonnal megragadott minket a nagylátószög használatának lehetősége. Ezidáig az ebben a méretben megvásárolható legnagyobb látószögű fényképezők 30 milliméter fölött kezdődő zoommal rendelkeztek, kivéve talán a Canon S-sorozatát, amely valamivel nagyobb méretben ugyan, de már biztosított 28 milliméteres gyújtótávolságot. A Kodakba szerelt 23 milliméteres fix optika előnye, hogy minősége a zoomos eszközökénél sokkal jobb. A V570 esetében ez a hordósodás-effektus kiküszöbölését, és a jónak mondható f2,8-as fényerőt jelenti. Az Schneider-Kreuznach által gyártott objektív teszi lehetővé a rendkívül meggyőző, jól használható panorámakép-funkciót is: az új Kodak gép három képkockából képes automatikusan 180 fokos panorámafelvételt összeilleszteni. Készítés közben érdemes arra figyelni, hogy vízszintben legyen a V570, így könnyebben illeszthetők össze az átfedő képrészek, és pontosabb lesz a végeredmény. Akár két képkockából is készíthető panoráma, háromnál több képből viszont sajnos nem, tehát a maximális látószög legfeljebb 180 fokos lehet.

Forrás: [origo]

Fontos megemlíteni a különleges lencserendszer egyik tervezési sajátosságát: a felső, 23 milliméteres optika hiperfokális, vagyis nem változtatja a fókuszát. Ez gyors fotózást tesz lehetővé, de bizonyos esetekben, különösen közeli tárgyaknál a mélységélesség tartománya nem elegendő az éles felvételekhez. Makrózáshoz ezért mindenképpen a zoomos objektív ajánlott.

Üzemmódok, panorámakészítés

Az átlagosnál egy kissé hosszabb ideig tartó bekapcsolás után automata üzemmódba áll a kompakt Kodak, ezt az exponáló gomb mellett található SCN gomb megnyomásával változtathatók meg. A szituációnak megfelelően 19-féle üzemmód közül lehet választani az ikonok segítségével: többek között sport, gyerekek, hó, strand, és portré fotózásához vannak beállítások a gépben. 

Kétféle panorámakép-opció is található a menüben: balról-jobbra és jobbról-balra egyaránt készíthető ilyen felvétel. Panoráma fotózásakor az első képkocka rögzítése után a fényképező a kijelző szélén mutatja az előző kép egy részletét, így segítve a képek összeillesztését. A második fotó után az OK gomb megnyomásával 120 fokos panorámát rak össze a gép, három képkocka esetén pedig a tesztgalériánkban találhatókhoz hasonló hatású, 180 fokos fénykép készül. Az összeillesztést többnyire meglepően jó eredménnyel végezte a Kodak V570, így egyszerűen használható olyan esetekben, amikor fontos a kiterjedt tér dokumentálása. Lakásbelsők, városi terek, tájak és kísérleti fotók készítéséhez jól használható.

Forrás: [origo]

Egyéb jellemzők

Az új Kodakot videófelvételre is alkalmassá tették: a masina nagyon jó minőségű, MPEG-4 tömörítésű mozgógépeket tud rögzíteni 640x480 pixeles felbontással, 30 kép/másodperc sebességgel. Felvétel közben használható a zoom, és elektronikus képstabilizátor is működik a kézremegés hatásainak csökkentése érdekében. Az elkészült fényképek és videók a 32 megabájtos beépített memórián tárolhatók. Ekkora helyre nem sok adat rögzíthető, ezért bővíteni mindenképpen érdemes, erre SD/MMC típusú memóriakártyákkal van lehetőség. Áramforrásként lítium-ion akkumulátort mellékelnek a digigéphez, amely a specifikáció szerint nem kifejezetten hosszú élettartamú: mindössze 150 fotó készíthető egy töltéssel, amellyel bizony nem tartozik a kategória élmezőnyébe. 

A nem mindennapi külsejű eszköz extra szolgáltatásként támogatja a Kodak printer és kamera dokkolók használatát. Ennek lényege, hogy a megfelelő nyomtatóra helyezve rögtön készíthetők digitális nyomatok, a kamera dokkolóra téve pedig átmásolhatók a rögzített fotók Macintosh vagy Windows számítógépre, és megtekinthetők a TV képernyőn, miközben töltődik a V570 akkumulátora.

Az átlagember szemszögéből

A nagylátószögű objektívvel szerelt zsebgép a mindennapi használat során is jó szolgálatot tett, különösen beltéren történő fotózáskor. A felső objektívet használva könnyű csoport-, vagy önarcképet, de egy lakás szobáiról is egyszerűen készíthetők fotók - egy hagyományos géppel ez lehetetlen.

Ugyancsak jól használható a panorámakép-funkció, mellyel látványos felvételeket lehet készíteni, de sajnos nagyon oda kell figyelni, hogy az ember ujja még véletlenül se lógjon bele a felvételbe. A V570-est nagyon egyszerű kezelni - bár a gyakorlottabbaknak hiányozhatnak a manuális beállítások -, talán csak a témamód-választó billentyű lett kissé túl kemény. Használatakor egyedül csak az éjszaki fotózás során nyújtott a vártnál gyengébb teljesítményt a retró külsejű Kodak: állóképek rögzítésénél nem  használható a masina képstabilizátora.

Jó minőségű videofelvételeket lehet készíteni a dupla optikás géppel, s beépített mikrofonja is elég érzékeny, viszont a jó minőségnek ára van: egy 1 gigabájtos memóriakártyára mindössze félórányi mozgógép tárolható. Ugyancsak pozitívum, hogy a fényképező alapcsomagjában egy PC-s dokkoló is megtalálható, mellyel egy gombnyomással a számítógépre másolhatók a felvételek, s egyben a gép töltését is elvégzi.Szóljunk végül pár szót a tervezési hiányosságokról is. A Kodak V570 téglatestszerű kialakítása, és a markolat kihagyása miatt nehéz stabilan kézben tartani, a csuklópánt használata nélkül nagy eséllyel kicsúszik a kézből. Egy további bosszantó tulajdonság pedig a rendkívüli látószögnek tudható be: számtalanszor az elkészült fotón derül ki, hogy belelógott a képbe a mutató, vagy a középső ujj.

Forrás: [origo]

Végszó

Összegzésképpen tehát egy valóban egyedi fényképezőgép a Kodak V570, amely bruttó 95 ezer forint körüli összegért kapható hazánkban. A két optikával felszerelt eszköz a háromszoros optikai zoomtartományban hagyományos fotózásra, 23 milliméteres nagylátószögű optikájának köszönhetően könnyű vele például csoportképet készíteni. Minimális figyelemmel pedig kitűnően összeillesztett panorámafelvételek készítésére is alkalmas - a fotók összeillesztését maga a gép elvégzi a felhasználó helyett. Ehhez hasonlóan egyszerű panoráma-funkcióval még nem találkoztunk más kompakt gépen.

Fémborítású a váz, minőségére ilyen téren nem lehet panasz, nagyobb kezű fotósoknak viszont állandóan figyelni kell arra, nehogy belelógjon ujjuk a képbe. Nagylátószög esetén a fix fókusz miatt a fotók nem mindig elég élesek és néha zajosnak bizonyulnak. Sötétben fotózáskor pedig gondot jelenthet, hogy az apró beépített vaku esztétikailag szép ugyan, de sajnos nem elég erős, portréfotózáskor pedig hajlamos vörösszem-hatást produkálni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK