A Mozilla Alapítvány böngészőjének 2006 közepén megjelenő, 2.0-s változatának grafikus kezelőfelülete számos újítást tartalmaz majd, hogy versenyképes maradhasson a szintén idén megjelenő Internet Explorer 7-tel.

A Firefox 2.0-ban számos olyan - például a kezelőfelületet érintő - új fejlesztés lesz megtalálható, melyekkel a felhasználó közvetlenül érzékel majd - nyilatkozott az Information Week online informatikai magazinnak Mike Schroepfer, az alapítvány egyik fejlesztési vezetője. A nyílt forráskódú, alternatív browser új verziója a tervek szerint az év közepe tájékán, azaz várhatóan még a rivális Internet Explorer új, 7-es változata előtt megjelenik. Schroepfer a lapnak elmondta, céljuk, hogy az új Firefoxszal egy lépéssel a Microsoft előtt járjanak, azaz böngészőjük mindenképpen több funkciót nyújtson a Windows operációs rendszer részét képező vetélytársnál.

A Firefox 2.0 első tesztváltozatának egyébként az eredeti ütemterv szerint február 10-én kellett volna megjelennie, a tesztelőknek szánt változat debütálása azonban csúszik, várhatóan péntektől lesz letölthető. Az új verzióban Places (helyek) nevű funkció is bele fog kerülni, ez a böngésző Előzmények és Könyvjelzők funkcióinak ötvözete lesz, s segítségével gyorsan meg lehet majd találni egy korábban már megtekintett honlap címét. Emellett az új verzióban virtuális címkékkel is meg lehet majd jelölni a könyvjelzőket, így egy honlap címe több különböző kategóriában is elérhető lesz.

Megújulnak a fülek

Ezen kívül átdolgozzák benne a szoftver egyik legnépszerűbb funkcióját, a böngészőlapok használatát: bár még nem eldöntött, de lehetséges, hogy az egyes lapok fülein külön bezáró billentyű kap majd helyett. Szintén terveznek egy olyan funkciót, amely lehetővé teszi, hogy egy klikkeléssel újra meg lehessen  nyitni egy véletlenül bezárt oldalt, vagy akár a böngésző bezárása előtt megnyitott összes webhelyet.  Hasonló funkciókat a jelenlegi verzióban csak ingyenesen letölthető kiegészítők segítségével tudnak használni az internetezők. Schroepfer szerint egyébként a letölthető bővítéseket vizsgálva a Mozilla böngészőjének fejlesztői jól látják, mely funkciókat igénylik leginkább a felhasználók, a legnépszerűbbeket pedig beépítik magába a Firefoxba is.

Az új verzió várhatóan egy olyan újítást is tartalmaz majd, amely lehetővé teszi a fejlesztők számára, hogy központilag letiltsák azoknak a kiegészítőknek a használatát a Firefoxszal, amelyek valamilyen okból a browser stabilitását veszélyeztetik, s például lefagyását okozhatják. A Mozilla Firefox legutóbbi változata az 1.5-ös verziószámot viseli, s Windows mellett Mac OS X, illetve Linux operációs rendszerek alá érhető el. Bár világszerte továbbra is a Microsoft Windowsba beépített Internet Explorer a domináns browser, a hazai oldalak látogatottáság mérő Webaudittal közös méréseink szerint az [origo] oldalait az olvasók 10-12 százaléka keresi fel Firefoxszal.