Egy brit biztosító megbízásából készült felmérés szerint - ha nem megfelelően használják őjet - az autósok és motorosok számára egyaránt veszélyes lehet navigációs eszközök használata, mivel ezek elvonhatják a figyelmet a vezetésről.

A tanulmány készítői a Privilege Insurance megbízásából kétezer autóst és motorost kérdeztek ki. A felmérés eredményeiből kiderült, hogy bár a műholdas navigációs eszközök megkönnyítik a tájékozódást, egybent veszélyt is jelenthetnek a vezetőkre, mivel elvonják figyelmüket a vezetésről.

Tíz megkérdezett sofőrből egy elismerte, hogy nem indulás előtt, hanem útközben állítja be az útvonalat, minden második vezetővel pedig az is megesett, hogy a GPS állítgatása miatt levette a szemét az útról - még ha csak pillanatokra is. A tanulmányból az is kiderül, hogy a GPS-eszköz a vezetők 19 százalékának vonta el a figyelmét az útról, míg a hagyományos papírtérképpel utazók közül csak 17 százalékkal fordult elő, hogy annak böngészése miatt nem figyelt a vezetésre. 

A biztosító megbízásából készült felmérés megállapításai szerint az autósok és a motorosok közül sokan akár 10 másodpercre is hajlamosak levenni szemüket az útról a GPS vagy a térkép böngészése végett, s 100 kilométer/órás sebesség mellett ennyi idő alatt két futballpálya hosszúságú utat tesznek meg járműveikkel.