Hatféle változat lesz az új Windowsból

2006.02.27. 12:47

A Microsoft vasárnap hivatalosan is bejelentette: a cég új generációs, Windows Vista nevű operációs rendszeréből összesen hatféle verziót dobnak majd piacra, melyből hármat szánnak otthoni számítógépekre.

A Windows XP utódjául szánt operációs rendszer a társaság tervei szerint még az idén a boltokba kerülhet. A szoftveróriás vasárnapi bejelentése szerint a Windows Vistából három különböző verziót kínálnak majd otthoni, kettőt vállalati felhasználók számára, egyet pedig bizonyos fejlődő országok piacain vezetnek csak be.

A céges PC-k sem maradnak látvány nélkül

A szoftver legolcsóbb, lebutított  változata a Windows Vista Starter nevet viseli: ez a változat csak fejlődő ázsiai és latin-amerikai országokban lesz kapható, s jóval olcsóbb lesz a standard verziónál. Ez a változat kifejezetten alsó árkategóriás PC-kre készül, s csak alapfunkciókat tartalmaz.

A Windows Vista Business és Enterprise változatok kifejezetten vállalati környezetben való használatra készülnek, így nem multimédiás feladatokra optimalizálják ezeket. Ettől eltekintve ez a két verzió is tartalmazni fogja a Vistában debütáló, látványos, háromdimenzió grafikai effekteket is tartalmazó Aero kezelőfelületet, az Enterprise változat pedig extra titkosítási funkciókkal is bír.

Forrás: [origo]

Három verzió otthoni PC-kre

Az otthoni felhasználóknak szánt Vistából három különböző változat készül majd, melyek a Windows Vista Home Basic, a Home Premium, illetve a Windows Vista Ultimate termékjelölést fogják viselni. A Basic elnevezés egy alapfunkciós változatot takar, amely minden olyan funkciót tartalmaz, amely egy átlagos internetező számára napi szinten szükséges, kezelőfelületként azonban kimarad belőle az új Aero grafikus felület.

Szóljon hozzá!
Fórumunkon már zajlik az eszmecsere az új Windowsról.Windows Vista fórum

A Home Premium változatba már a megújult, ám a hagyományosnál nagyobb gépigényű grafikus felület is beépítésre kerül, emellett egy integrált keresőt is tartalmaz, amellyel a dokumentumok, valamint kép-, zene-, és videofájlok egyszerűen rendszerezhetők. Emellett ez a verzió már digitális szórakoztatóközpont-funkciókat is kínál, így többek közt a távirányítóval való vezérlést, valamint támogatja többek közt a nagy felbontású tévéadások (HDTV) vételét, rögzítését és a DVD-írást. Mindezek mellett a Premium verzióval kapcsolódni lehet az Xbox 360 játékkonzolhoz, valamint a lakásban található PC-khez is, továbbá automatikus Wi-Fi-hálózati beállításokat is kínál majd. Ugyancsak ez a változat tartalmazza majd a tábla-PC-ken használatos funkciókat, például a kézírás-felismerést is.

Megaverzió fanatikusoknak

A Windows Vista Ultimate nevű csúcsverzió minden fent említett funkciót tartalmazni fog: a játékmániákusoknak, PC-barkácsolóknak szánt változatba ezek mellett egy extra játékbeállításokat biztosító funkciót is beépítenek, valamint különböző ingyenes szolgáltatások, zene- és filmletöltések járnak majd használóinak. A fent bemutatott verziók mellett az Európai Bizottság döntése nyomán  N jelöléssel az EU-országok piacaira olyan változatok is készülnek a Vistából, amelyek nem tartalmazzák a Media Player alkalmazást.

A lebutított Starter változat kivételével az összes verzió elérhető lesz 32 bites és az újabb 64 bites processzorokkal használható változatban is. A Home Basic, Premium, Ultimate és Business verziók új számítógépeken és dobozos termékként is megvásárolhatók lesznek, míg az Enterprise változatot csak olyan cégek számára teszi elérhetővé a Microsoft, amelyek frissítési garancia nevű szolgáltatását veszik igénybe - áll a cég közleményében . A Windows Vista pontos megjelenésének napját a szoftveróriás még nem tűzte ki, a termék bevezetését a társaság 2006 második felére ígéri - a szoftverből egyébként nemrégiben adtak ki olyan tesztverziót, amely már minden, a végleges változatba szánt funkciót tartalmaz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK