Nyolc terabájtos otthoni gép 16 winchesterrel

2006.03.01. 15:20

A VoodoPC mérnökei szerint kell ennyi háttértár egy PC-be, ha kijön Windows Vista, és a felhasználók nagy felbontású videókat néznek majd a gépeiken.

Az extrém játékosok igényeinek kielégítésére specializálódott cég még idén megjelentet egy 16 winchesterrel felszerelt modellt - adta hírül a CNet. A VoodoPC tervezői azzal indokolják a 8 terabájtos (vagyis nyolcezer gigabájtos) tárkapacitás létjogosultságát, hogy a Microsoft készülő operációs rendszere, a Windows Vista otthoni szórakoztatóközponttá alakítja majd a PC-ket.

Mivel a számítógép részben átveszi a Hi-fi-berendezések, a DVD és az IPTV elterjedésével a televízió szerepét is, a felhasználóknak hatalmas tárolókapacitásokra lesz szükségük az adások rögzítéséhez. A HDTV-formátumú, nagy felbontású filmek vagy műsorok 11-410 gigabájt helyet igényelnek óránként, vagyis egy jelenleg használatos, átlagos winchestert gyorsan megtöltenének.

Míg egy új Windows-változat megjelenése az erőforrás-igények megugrása miatt általában a memóriagyártóknak kedvez, a Voodoo szerint most a winchestergyártók ideje jött el, és elsősorban ebben az irányban ugrik majd meg a kereslet. A cég 8 terabájtos modellje nem lesz olcsó: akár 8-9 ezer dollárba (több mint 1,7 millió forint) kerülhet, így megvásárlása luxusberuházásnak számít majd. A cég olcsóbb, egy terabájtos modelleket is forgalomba hoz majd körülbelül 3 ezer dolláros (640 ezer forintos) áron.

KAPCSOLÓDÓ CIKK