Pedofiloktól kell védeni a közösségi oldalt

2006.03.06. 14:26

A pedofilok rákaptak az amerikai MySpace-re és az iWiW-hez hasonló közösségi oldalon kezdték becserkészni áldozataikat. Miután az oldal emiatt a média kereszttüzébe került, az üzemeltetők kénytelenek mindent bevetni fiatal felhasználóik védelmében.

A MySpace üzemeltetői olyan technológiai megoldásokat vetnek be, amelynek segítségével hatékonyabban monitorozhatják több mint 60 millió felhasználójuk tevékenységét, és megelőzhetik a bűncselekményeket - adta hírül az MSNBC. A Rupert Murdoch médiamogul érdekkörébe tartozó közösségi oldal nagy népszerűségnek örvend a tinédzserek körében, ami az interneten tevékenykedő pedofilok kedvelt terepévé tette azt: a biztonsági intézkedések elsősorban az ő jelenlétüknek hivatottak véget vetni. A cég vezetői azonban nem árulták el, pontosan hogyan is működnek majd az új megoldások.

Annyit azonban tudni lehet, hogy a MySpace-nél külön igazgató felügyeli majd a biztonságot, beleértve a megelőző-felvilágosító kampányokat, de szükség esetén együttműködik a bűnüldöző szervekkel is. A website-on már mos is érvényben vannak olyan korlátozások, amelyek a fiatalkorú felhasználókat hivatottak megvédeni.

Ennek megfelelően 14 éves kor alatt nem lehet regisztrálni, a 14-15 évesek oldalait pedig csak visszaigazolt ismerőseik tekinthetik meg. Az üzemeltetők igyekszenek kiszűrni a korhatáros tilalmat megszegő gyerekeket is úgy, hogy a megengedettnél fiatalabb korosztályra jellemző kifejezéseket keresik a weboldalakon. Ha gyanús, hogy valaki hazudott a korával kapcsolatban, akkor törlik a rendszerből.

Rés a pajzson

A védelem azonban soha nem lehet elég tökéletes, amit a legutóbbi letartóztatások is bizonyítanak. Az amerikai rendőrök nemrégiben vettek őrizetbe egy 22 éves New York-i férfit, aki egy 11 éves lányt próbált becserkészni, illetve egy másik, 39 éves pennsylvaniai pedofilt, aki egy 14 éves lánnyal kereste a kapcsolatot. A hatóságok nem tartják ugyan felelősnek a MySpace-t az ügyben, az egyik illetékes főügyész felhívta rá az oldal üzemeltetőinek figyelmét, hogy erősítsék meg annak védelmét.

A pedofilügyet övező nyilvánosság miatt ezt amúgy sem kellett kétszer mondani a MySpace vezetőinek. A menedzsment hangoztatja ugyan, hogy nem az ő site-juk az egyetlen, amely lehetőséget ad a hasonló visszaélésekre, de mindent megtesznek ezek elkerülésének érdekében. A MySpace üzemeltetői szerint egyébként nem a puszta technológia, hanem maguk a felhasználók védhetik meg magukat legjobban, ezért a rendszer veszélyeivel kapcsolatos felvilágosító kampányokra helyezik a legnagyobb súlyt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK