Idén is megrendezik a robotfoci-vb-t

2006.03.14. 11:50

Bár a márciusban elszenvedett sorozatos kudarcok nyomán a német labdarúgó válogatott az esélytelenek nyugalmával készülhet a június 9-én hazai pályán kezdődő világbajnokságra, a fekete-piros-arany mezesek egy másik kategóriában akár az elsőséget is megszerezhetik. Ez pedig nem más, mint a robotok futballja.

A Robocup, azaz robotkupa tavalyi küzdelmei során a németek igen erős csapattal vettek részt. Ennek bizonyítéka, hogy egészen a döntőig meneteltek, és csak a japánoktól szenvedtek vereséget. "Az oszakai mérnökök csapata valóban jobb játékosokkal állt ki: mezőnyjátékosaik fürgébbek, fordulékonyabbak voltak, a kapusuk pedig még oldalra is tudott vetődni" - elemezte a tavalyi döntő tanulságait Sven Behnke, a németek "szakvezetője".

Másodpercenként 50 centi

A freiburgi egyetem kutatója azt is tudja, miben kell javulniuk játékosainak, ha az idén Brémában rendezendő Robocupán diadalmaskodni akarnak. "Jobb szervomotorokat kell beépítenünk, és gyorsabb kamerára van szükség, hogy fürgébben tudjanak reagálni a pályán történtekre, a labda mozgására" - árulta el Behnke a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak. A futballrobotok egységes, a FIFA szabálykönyvét követő előírások alapján kergetik ugyan a labdát, ám méretüket és mozgásszerveiket illetően még távolról sincs egységes koncepció. Összesen 35 országban folyik kutatás és fejlesztés a robotfutball kapcsán. A japánok robotjai például négy lábon mozognak a pályán. Hogy kergetnék a labdát, az azért túlzás volna: sebességük másodpercenként 50 centiméter - igaz, ezzel is gyorsabbak a riválisoknál.

A német csapat játékosai két lábon mozognak, végtagjaik mozgatásáról és fejük forgatásáról összesen 19 szervomotor gondoskodik. A szemük egy kamera, amely a fej alatt helyezkedik el, míg "törzsük" egy zsebkomputer. Ez vezérli a mozdulatokat, és - a szervomotorokon keresztül - képes akár talpra is állítani a játékost, amennyiben az egy ütközés hevében a gyepre huppant. A szoftvernek köszönhetően a robotok is tudják, amit már egy kölyökcsapat 6-7 éves játékosai: a futballt gólra játsszák, vagyis a gömbölyűt be kell juttatni lábbal a szögletesbe - a kapuba. A Robocup küzdelmeiben előírás, hogy a játékosok testmagassága legföljebb 60 centiméter lehet, egy csapat pedig két játékosból áll - mély sajnálatára Sven Behnkének.

Kisrobotok és nagyok

A német csapat mágusa jobban szeretne több fős csapatokkal pályára lépni. Akkor ugyanis érvényesülne robotjainak kombinatív képessége. A német játékosok képesek meccs közben közölni egymással a labda pillanatnyi helyzetét is - ha a társ éppen nem látja kamerájával a bőrgolyót, akkor is képes a pálya méreteiből és saját koordinátáiból meghatározni a labda elérésének optimális útvonalát.

Forrás: RoboCup Official Site

A közepes méretű robotok ligájában - ez nem vb-kategória! - például 80 kilogramm tömegű, roppant mozgékony robotok küzdenek egymással. A 8x12 méteres pályán négy-négy játékos focizik. Szakemberek ezt tekintik a robotfoci szuper ligájának, mivel a robotok ebben a kategóriában érik el az önálló mozgás legmagasabb fokát. A játékosok kerekeken gördülnek, érzékelőikkel meg tudják határozni saját mindenkori adataikat, és azokat a magukkal hordozott laptop segítségével gólra törő vagy védekező akciókká "érlelik". A játékosok folyamatos rádiókapcsolatban állnak egymással, a játék tempója figyelemre méltó szintet ért el.

Az ember állóképessége még így is jobb

A robotfutball ötlete mintegy 15 évvel ezelőtt született meg - éppen abból a felismerésből, hogy a mesterséges intelligencia kutatása szempontjából a labdarúgás mint játék kiváló kísérleti terep. A futball gyors, nagyfokú kombinatív és kooperációs képességet feltételez - és persze roppant népszerű. Egyesek szerint 50 éven belül a robotok képesek lesznek a futballpályán is fölvenni a versenyt az emberrel.

Behnke ezt legalábbis érdekes látomásnak tartja, rámutatva, hogy a mai futballrobotok olyan fejlettségi szinten állnak, mint az 50 évvel ezelőtti számítógépek. A robotok minden évben és minden kategóriában jobb teljesítményre képesek, a műszaki fejlődésből pedig a labdarúgáson kívül más sportágak is profitálhatnak - mutat rá a freiburgi szakember.

Raúl Rojas, a berlini Freie Universität robotcsapatának menedzsere inkább szkeptikus. Szerinte 2050-ig nem fog megoldódni minden nehézség. A robotok 50 év múlva talán úgy fognak kinézni, mint az emberek, testük puhább, rugalmas lesz, hogy ütközéskor ne okozzanak sérülést. Mesterséges izmaiknak köszönhetően talán még rövid vágtákra is képessé válnak. Ám az, hogy honnan veszik majd az energiát egy 90 perces mérkőzés végighajtásához, egyelőre rejtély. A jelenlegi robotokat hagyományos telepek táplálják, amelyek általában 20 percig képesek áramot szolgáltatni. A 90 perces állóképesség - nem is beszélve egy esetleges 2x15 perces hosszabbításról - tehát ma még csak álom.

MTI - [origo]

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK