Vakoknak szánt különleges számítógép-billentyűzetet fejlesztettek ki katalán informatikusok. A speciális klaviatúrával az egyszerű szövegek mellett képletek, vagy akár kotta is betáplálható a PC-be.

A nyolcpontos Braille-kód közvetlen beírására alkalmas billentyűzet olyan tevékenységeket is lehetővé tesz, amelyek a vakok számára elképzelhetetlenek voltak eddig, például tudományos szövegek, matematikai képletek beírását, vagy kotta készítését.

A barcelonai autonóm egyetem mikroelektronikai tanszékének professzora, Jordi Roig de Zárate három évvel ezelőtt elvesztette a látását, de nem tudott beletörődni, hogy ezzel kommunikációs lehetőségeinek is búcsút kell mondania. A spanyolországi vakok szövetsége két éve vetette fel, hogy fejlesszenek ki új Braille-billentyűzetet a számítógépekhez. A munka koordinálását Jordi Roig de Zárate vállalta, és a munkában az egyetem oktatói vettek részt.

Az egyetem közleménye szerint az új billentyűzet az első olyan eszköz, ameky a PC klaviatúra megszokott funkció- és kurzormozgató billentyűit a nyolc Braille-billentyűvel kombinálja,  USB kábellel csatlakozik a PC-hez, és belső szoftvere (firmware) is frissíthető. A vakoknak szánt klaviatúra sokban hasonlít egy hagyományos billentyűzethez, ám a számok és betűk helyett kézre állóan, V-alakban elrendezett nyolc Braille-gomb kapott helyet rajta. Az összes többi megszokott - a kurzorvezérlő, szóköz, tabulátor, enter stb, gombok a szokásos helyükön találhatóak.

A Braille-íráshoz szokott személyek választhatnak a kumulatív és a korrektív üzemmód között. Első esetben a kód-billentyűket egyenként, második esetben egyszerre lehet lenyomni.  A fejlesztők következő lépésként a billentyűzet mellé domborodó Braille-kódos érintőképernyőt is szeretnének készíteni, hogy a változóan kidomborodó információt tapintással lehessen érzékelni.